Атанас Скатов не е първият български алпинист, който загива при опит да изкачи К2 (8611 метра) в планината Каракорум. БЛИЦ припомня, че през 2010 година в подножието на втория по височина връх на планетата умира Петър Унжиев. Официалната версия за смъртта на софиянеца е височинна болест, но румънският алпинист Джордже Димареску, който е атакувал К2 по същото време, твърди, че Унжиев е бил изоставен в безпомощно състояние от "ш*бан пакистански водач". 

"Всячески се опитвах да намеря някого в лагер 2, за да проверя какво се е случило с българина, който се движеше зад мен. Лицето му показваше, че е тотално дезориентиран и физически изчерпан. Изглеждаше като зомби. За първи път го видях, като тръгвах от базовия лагер, говорихме няколко пъти и той постоянно ме питаше къде е лагер 1, къде е лагер 2. Аз му посочвах, но той продължаваше да задава същия въпрос отново и отново. Вечерта на 16 юли (б.р. 2010 г.) чухме странни звуци от една малка палатка близо до нас. Първоначално видяхме двама души - българина и един друг, добре екипиран, когото също сметнах за българин. Оказа се, че е ш*бан пакистански водач. Казвам ш*бан, защото той остави българина на лагер 2 и тръгна надолу. На сутринта помолих корееца в експедицията ни да се обади на свой човек по радиостанцията и да разбере какво е станало. Той направи красноречив жест. След това аз се обадих на двамата ни шерпи Ринжинг и Мингма, които бяха останали на камп 1. Те потвърдиха, че е загинал...", разказа тогава Джордже Димареску.

"Предната вечер, докато си опаковах нещата за слизане, помислих да почукам на палатката на българина. Но не го направих и продължих по парапета. Дълбоко съжалявам за това и никога няма да знам дали по онова време българинът е бил все още жив...", добави опитният алпинистът.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Петър Унжиев тогава е 40-годишен, част е от казахстанска експедиция за покоряването на К2. Преди да замине той демонстрира отлична форма, спечелвайки 100-километровия планински ултрамаратон "Обиколката на Витоша".

Припомняме, че през годините е имало много опити за български изкачвания на К2. Само двама са го направили успешно  – Боян Петров през 2014 г. и адвокат Стефан Стефанов през 2019 г. 

Желанието на Атанас Скатов беше да стане първият българин, изкачил К2 през зимата, но за голямо нещастие свирепата планина Каракорум го погълна завинаги...

Петър Унжиев: