Китай взе решение да отмени експедициите за изкачване на връх Еверест (8848 м.н.в.) от китайската му страна заради притеснения да не бъде внесен COVID-19 от съседен Непал, предаде АП.

Затварянето на маршрута е потвърдено от китайската Генерална администрация по спорта, a rешението отразява крайната предпазливост, с която Китай се отнася към коронавируса. Страната овладя вътрешното предаване на патогена, а Непал отчита рекорден брой новозаразени и починали.

Пекин по-рано издаде разрешителни на 38 души, всичките китайски граждани, да изкачат най-високия връх в света тази пролет, а Непал е издал разрешителни на 408 души. Миналата година изкачването на върха не бе разрешено и от двете страни заради пандемията.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Междувременно в Непал бе съобщено, че няколко алпинисти са дали положителен резултат за коронавирусна инфекция, след като са били свалени от базовия лагер в подножието на Еверест.

Май е най-благоприятният месец за експедиции до първенеца на планетата, а десетки алпинисти вече достигнаха върха тази седмица и още много се очаква да направят опит за изкачването му, когато времето се подобри. Двама катерачи, швейцарец и американец, загинаха на непалската страна.

Само преди седмица Китай обяви по-рано намерение да установи разделителна линия на върха и да забрани на хората, изкачващи го от неговата страна, да влизат в контакт с алпинистите от непалската страна. Не беше ясно обаче как това може да бъде постигнато.