Най-известната състезателна по спортна гимнастика в историята е румънката Надя Команечи. Едва 14-годишна тя пленява феновете и специалистите, печелейки три златни медала на олимпийските игри в Монреал през 1976 г. Тогава всички говорят за невероятния екип между талантливата спортистка и нейния треньор Бела Кароли.

В продължение на дълги години този тандем е даван за пример и е считат за перфектната комбинация. Известният румънски специалист, който в момента е на 79 години открива Команечи, когато тя е на шест години и я прави най-добрата гимнастичка в света.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Истинска приказка! Това обаче е върхът на айсберга, а отдолу ситуация е страховита. За това свидетелстват документите на румънските тайни служби – Секуритате. Част от тях са публикувани в новата книга на историка Стеярел Олару, където са представени доказателства, че Кароли и съпругата му Марта са третирали младите гимнастички като животни.

„Истинска атмосфера на терор и бруталност“, твърди Олару и добавя, че дори служителите на Секуритате са били шокирани от жестокостта.

Надя Команечи и останалите гимнастички в школата на Бела Кароли системно са подлагани на побой и унижение, отказвана им е медицинска помощ и са им отнемани всички спечелени парични награди.

„Обидите и сравнения с прасета и дебели крави са най-приемливата част от всичко, което момичетата са изтърпели. Храната им е била ограничавана до минимални количества. За да се преборят с глада и да се заситят, те са пиели вода от казанчето на тоалетната и са били принудени да ядат паста за зъби“, допълва историкът.

Команечи никога в миналото не се е оплаквала от действията на треньора си. След като прочита книгата на Олару, тя обаче няма никакви възражения относно предоставените факти.

„Моите гимнастички винаги са били най-добре подготвените в света и печелеха медали. Това е единственото, което има значение“, твърди Бела Кароли в своя защита.