Няма пречки след възстановяването си от операцията на менискуса Бойко Борисов отново да излезе на игрището и да вкарва голове. Това коментира пред „Марица“ пловдивският ортопед и специалист по спортни травми д-р Георги Касабов по повод новата контузия по време на футболен мач на премиера в оставка.

Той посочи, че Борисов е взел най-правилното решение, а именно операция от спешен порядък. „Колкото повече чакаш, това може да доведе до артроза на самата става. Освен това, изчакването пречи на ходенето, пострадалият се обездвижва. Налага се операция“, обясни д-р Касабов. 

Спортният лекар коментира, че подобна травма – разкъсване на менискуса, зависи от килограмите. Може да се получи при падане или при удар в крака.

Winbet - победата е емоция! (18+)

„Менискусът се усуква и разкъсва, вдига се и блокира колянната става. При такава ситуация е желателно по най-бързия начин да се оперира. Колкото по-бързо се случи, толкова по-малко ще са последствията за самата става“, подчерта пловдивският медик. 

Днес самият Борисов обясни, че утре ще бъде изписан от "Софиямед", където беше опериран за пореден път от д-р Антони Георгиев, известен като Тони Коляното. Лидерът на ГЕРБ разказа за перипетиите си заради увлечението си по футбола пред пациентки от съседна стая в столичната болница. 

"Хората ми викаха: "Не ходи да риташ топка", обаче акъл не расте. Аз тук три имам операции на лявото (сочи коляното си), а на дясното това е втора. Общо пет", разказа днес Борисов. Засега не е ясно кога той ще хвърли патерицата, с която се появи днес за среща с кандидат-министрите на проектобинета на ГЕРБ.

Според д-р Касабов, 30 дни рехабилитация след отстраняването на травмата са достатъчни за възобновяването на формата на човек на 100 %.  „Отново може да се играе и няма никакъв проблем за това“, каза спортният лекар по повод футболните перспективи пред 61-годишния Борисов. Преди време той се изявяваше като тежък таран с №13 на тима на "Витоша" от Бистрица, известен повече като "Бистришките тигри".  Политикът дори постави рекорд за най-възрастен картотекиран професионален български футболист.

Относно спортуването, травмите и това дали възрастта е фактор човек да се откаже да зилиза на игрището, д-р Касабов посочи, че всичко зависи от личния избор и как се чувства човек. Сподели, че има пациенти на по 65 години, които не спират да играят и са с младежки дух. 

Рискът с хора като Борисов, които имат серия от контузии на коляното обаче е доста сериозен.

„Всяка следваща операция води до по-бързо износване на ставата. Но ако е в спешен порядък, няма избор и трябва да се направи“, категоричен е пловдивският специалист.