Един от най-великите тенисист в историята Роджър Федерер разказа за разтърсваща драма в своето дествто, която малцина знаят. Маестрото разкри, че случилото се му е повлияло за цял живот. Става дума за смъртта на Питър Картър, който е бил ментор на Федерер.

"Загубих дебютния си мач в Швейцария с 0:6, 0:6 и тогава мисля, че местната федерация започна да се съмнява в мен. Въпреки това обаче продължих да тренирам усилено и често се състезавах в най-различни турнири. В резултат на това станах шампион на страната на 12-годишна възраст", спомня си Маестрото.



"Две години по-късно отидох да живея в Цюрих, където тренирах в Националния тенис център. През делничните дни живеех с прекрасно семейство, а през уикендите се прибирах у дома. Трудно ми беше да живея по такъв график, много ми липсваше дома и родителите ми. Двете години между 14 и 16 бяха най-трудни, но те ме оформиха. Научих се на отговорности и станах по-зрял".

"Когато бях на 16 години, Питър Картър се появи в Националния тенис център. Познавах го от тенис клуба в Базел, но тогава истински заработих с него. Той е изключително важен ментор за мен, човекът с най-голямо влияние. Казано иначе - ако днес играя по определен начин и с определен стил, това е заради Питър..

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

През август 2002-ра той загина в катастрофа по време на медения си месец в Южна Африка. Това срина света ми. Бях шокиран...", разкри Федерер.

"В същото време, това е моментът, в който в мен всичко се преобърна, а очите ми се отвориха широко. Казах си: "Давай, превключи на скорост. Гледай сериозно на тениса. Това не е игра. Направи така, че потенциалът ти да се реализира. Не можеш да останеш провален талант, поне заради Питър го направи". Той е вдъхновението ми. Винаги ми е липсвал", продължи разказа си швейцарския Маестро.

Всяка година от тогава Маестрото кани родителите на Питър Картър на Откритото първенство на Австралия през януари. Роджър настанява майката и таткото на своя приятел и ментор в личната си ложа, поема пълната им издръжка за двете седмици в Мелбърн и прекарва цялото си свободно време с тях.