Помните ли филма „Терминал“, в който Том Ханкс живееше на летището и псуваше на български? Оказва се, че подобна съдба е напълно възможна и в момента почти същото преживяват седем души. От пет дни те са блокирани на аерогарата във Франкфурт заради пандемията от коронавирус.

Става дума за аржентинските футболисти Леонардо Гил, Серхио Виктор, Кристиан Гуанка и неговото семейство. И тримата спортисти играят в Саудитска Арабия и заради заразата от COVID-19 тръгнали да се прибират у дома си, но стигнали само до Германия. Те не могат да се приберат в родината си. Влизането на територията на Аржентина се извършва само с разрешението на Националните власти по полетите и след консултация с Министерството на здравеопазването.

„Почукахме на всички възможни врати и никой не иска да ни помогне. Срамно е! До Буенос Айрес пътуват празни самолети, за да върнат оттам чуждестранни граждани. Не разбираме постъпките на собственото си правителство“, оплака се 28-годишният Гил.

1000 лв. Нов начален Онлайн Казино Бонус от efbet

Проблемът на южноамериканците е породен от факта, че пътуването им до Аржентина е било през Франкфурт и Сао Пауло. Всички полети между Бразилия и Аржентина обаче се забранени. При кацането си в Германия те установили, че чартъртният им полет от Сао Пауло няма разрешение да лети. Затова са и блокирани във Франкфурт.

„Не можем да напускаме летището. Хотелът в транзитната стая разполага само с няколко стаи. Понякога се освобождава една и може да спим в нея, но предимно спим на пода“, допълва Гил.

Гуанка е придружен от своята съпруга, двете им дъщери (на 6 и 7 години) и 56-годишната му майка.

„Майката на Гуанка е в рисковата група. Всички се опитваме да забавляваме децата по най-добрия начин. Хората от летището много ни помагат и два пъти на ден получаваме храна. Всички са много отзивчиви“, завършва Леонардо Гил.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!