Франческа Джоунс се класира за пръв път в основната схема на турнир от Големия шлем. 20-годишната британка преодоля квалификациите на Аустрелиън Оупън, които се проведоха в Дубай.

В успехът ѝ нямаше да има нищо толкова различно, ако не беше фактът, че Джоунс е с пет пръста по-малко и лекарите са ѝ казали, че няма шанс да играе тенис.

1000 лв. Нов начален Онлайн Казино Бонус от efbet

Британката се ражда с рядкото генетично заболяване - синдром на ектородална ектодермална дисплазия. Тя има по четири пръста на всяка от ръцете си, както и на левия крак. Десният пък е само с три.

Тя се запалва много малка по тениса, но когато е на 8 години лекарите ѝ казват, че никога няма да може да играе професионален тенис. Заради липсващите пръсти на десния крак трябва да внимава дори как да пази равновесие, докато играе. За да няма проблеми, изгражда здрава мускулатура с всекидневна работа във фитнеса. 

На 11 години заминава в прочутата академия “Санчес-Касал” в Барселона.

“Реших да докажа, че мога да успея точно в тениса. Друг на мое място вероятно щеше да се откаже, но аз исках да покажа на лекаря, че не е бил прав”, споделя Джоунс.

Франческа в момента е 241-а в световната ранглиста, а влизането в основната схема и осигури премия от поне 56 566 лири, която е най-голямата в кариерата ѝ.