Нечувано и невиждано досега събитие в столичния хотел „Маринела“ събра на едно място най-великите български спортисти, а присъстващите бяха над 500 човека. Поводът беше скъпоценното за българския спорт творение на авторите Владимир Памуков, Тодор Шабански и фотографа Бончук Андонов - „България на Олимп“.

Книгата за спортните герои на нацията от днес е на пазара, като в нея може да се открият имената и неповторимите снимки на абсолютно всички български спортисти, завоювали медали на Олимпиадите през годините. Създателите на изключителното творение го определят като Храма на родния спорт.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„България на Олимп“ открехва завесата на живота и успехите на героите, накарали ни гордо да веем трибагреника. Изданието на „Софтпрес“ представя не само шампионите, а и абсолютно всички български медалисти от олимпийски игри – общо 289. По-голямата част от тях присъстваха на бляскавата церемония днес, като всеки един поименно беше приканван да излезе на сцената и обираше овациите на стотиците присъстващи.

Много от олимпийските ни медалисти се разчувстваха и от вълнение не успяваха да сдържат сълзите си. Един от най-бурно аплодираните беше великият Боян Радев. На сцената до него излязоха още Валентин Йорданов, Мария Гроздева, Армен Назарян, Александър Томов, Стефка Костадинова, Евгения Раданова, Нораин Нурикян, Екатерина Дафовска, Георги Костадинов, Петър Лесов, Ивайло Маринов, Йорданка Донкова, Таня Богомилова и много други именити наши спортисти, донесли славата на България.

Известните журналисти и създатели на историческото творение Владимир Памуков и Тодор Шабански също се вълнуваха и обясниха колко много труд им е коствало да сътворят скъпоценната книга, с която целят най-вече да запалят младото поколение по спорта и чрез успехите на нашите легенди България да продължи да ражда шампиони.

Авторите благодариха за уважението и подариха по един екземпляр на призьорите, които отново станаха да крака за българския химн, както в миговете на триумфите си. Поздравления изказаха спортният министър Красен Кралев и председателят на БОК Стефка Костадинова, която бе почетена и като шампионка от Атланта `96.

Авторският екип, който вече издаде 4 книги за звезди в нашия спорт, „Софтпрес“ и Фондация „Български спорт“ са решили над половината от тиража да се предостави безвъзмездно на олимпийските ни федерации, БОК, медиите, призьорите и други институции, свързани с родния спорт. На пазара реално ще се пусне ограничен тираж за ценители, като част от приходите ще се предостави на Българската спортна федерация за деца и младежи в риск.

"Вие сте големите шампиони, нашето вдъхновение. Благодаря ви, че уважихте книгата, която ще се надяваме да помогне на младите да се мотивират още повече. Благодаря на "Софтпрес", че прие идеята да направим книгата не с комерсиална цел, а да достигне до повече хора. Неслучайно повече от половината от тиража е с екземпляри, които са за спортните ни федерации, за спортното министерство, за Българския олимпийски комитет, за фондация "Български спорт". Надяваме се книгата да остане във времето и да помогне с нещо", коментира Владимир Памуков.

"Нека приветстваме 30-те олимпийски шампиони, които присъстват тук, и над 120-те сребърни и бронзови медалисти, включително и отборите ни. Много се вълнувам", добави Памуков.  

"Човек действително е силно емоционално разтърсен в присъствието на толкова много велики българи, които през годините са ни карали да се чувстваме силни и горди като нация. Тази книга е най-малкото, което ние можем да дадем, да се отблагодарим за това, което сте направили през годините, за да може българския флаг да бъде високо горе и светът да чува химна ни", обърна се Тодор Шабански към великите ни спортисти. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ