ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Опитният алпинист от Сливен Господин Динев на този етап се разминава с атакуването на връх Анапурна (8091 метра) в Хималаите и в близките дни ще се завърне в България. Той беше част от експедиция, която обаче беше прекратена. 

Индиец беше открит жив, след като прекара три денонощия в ледена цепнатина под Анапурна. 34-годишният Анураг Малу беше изваден и транспортиран с хеликоптер до болница в тежко състояние, информира БНР.

64-годишният Господин Динев, който участва в същата експедиция, беше с влошено здравословно състояние и се наложи да постъпи в болница.

Няколко души бяха спасени по-рано, след като лавина разруши част от основния маршрут към десетия по височина връх в света. Един човек загина от височинна болест, а индиецът Анураг Малу беше обявен за изчезнал, след като на слизане от върха се подхлъзнал и паднал в ледена цепнатина, дълбока 300 метра. 

Тази година тези образувания са повече от друг път и представляват сериозен риск за изкачващите се и слизащите от върха. Точно като в известния планинарски филм по действителен случай "Докосване до пустотата" 34-годишният индиец обаче не загина при падането, нито по-късно - от измръзване. Той дочака своите спасители, макар и в крайно тежко състояние. Инцидентът с него се случи в понеделник, на около 6000 метра височина, под Лагер 3. Петима шерпи бяха изпратени да издирват изчезналия, а към тях се присъединиха опитните полски алпинисти Адам Биелицки и Мариуш Хатала, съобщи испанският журналист Анхела Бенавидес. 

В същото време по въздух се провеждаше операция по издирване и спасяване на бедстващи по склоновете на Анапурна хора.

WINBET – забавление онлайн с над 1400 слот игри! (18+)

Българинът Господин Динев се наложи да слезе надолу, за да търси изпуснат багаж, а после - да изчака Базовия лагер развоя на ситуацията със спасителната акция, време, в което състоянието му се влоши и се наложи да постъпи в болница. По информация на БНР в момента той е в добро състояние, но налагащото се лечение го принуди да прекрати експедицията си, която включваше планове за още два осемхилядника - Дхаулагири и Макалу.

БЛИЦ се свърза с човек от екипа на Динев - друг сливналия - Стефан Стефанов, който днес е провел разговар с алпиниста.  

"Той моли да не се драматизират нещата, поздравява всички. Вече се чувства добре, разговаряхме преди малко. Звучеше добре и няма нищо притеснително. В хотела си в Катманду е и организира нещата за прибирането обратно в България", разказа Стефанов.

"Беше в болница, където са му правили изследвания на кръвта и други прегледи", добави сливналията.

"От всички в експедицията Динко беше единствен, който искаше да покори Анапурна без кислород. Но условията там горе са изключително трудни. Наложило се е шерпите четири пъти да местят Лагер 3 поради лошите условия. А Лагер 4 изобщо не са могли да го изградят. В последните дни е имало много лавини, които са объркали плановете им. Динко дълго време е стоял на около 7000 метра и е нормално състоянието му в един момент да се влоши. А и след като багажа му вече го няма, е много трудно да атакува върха. Каза ми: "Без раница все едно съм без къща". Радваме се, че е добре и вече е в хотела си. Очакваме го обратно в Сливен", каза още Стефан Стефанов.

"Динко пое по трудния път с мисия - искаше да покори отново Анапурна в чест на приятеля си, който загива там през 1989 година - Милен Метков. Тогава двамата са били част от национална експедиция на България, но Метков остава там завинаги на 26 г.", припомни Стефанов.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ
 

 

лагер 4 Актуализация на Annapurna: "Господин Динев и Sajid Ali Sadpara са в безопасност в Лагер 4. Опит за изкачването на върха започва след 3 часа." ~ Tanya Ivanova

Публикувахте от Gospodin Dinev в Петък, 14 април 2023 г.