Общинските съветници на ГЕРБ и "Зелените" бойкотираха заседанието на Общинския съвет в Дряново. С действията си те продължават да саботират решаването на важни въпроси, което е в ущърб на гражданите и в противоречие на положената от местните парламентаристи при встъпването си клетва, че ще се ръководят от интересите на обществото.

Кметът Трифон Панчев обясни, че в деня, в който е трябвало да се проведе сесията - 5 май, е било получено уведомление от председателя на ОбС – Дряново Галин Герганов, с което той отказва да позволи на новите общински съветници Стефка Пенкова и Ивайло Лисичков да положат клетва. Заявил, че няма да участва в заседания на ОС, докато Административният съд не се произнесе по жалбата на д-р Нено Ненов, във връзка с прекратяване мандата му на общински съветник.

"Това поведение на председателя на ОбС и тези общински съветници, които бойкотираха заседанието на ОбС - Дряново е абсурдно! Това не е политика, това не е позиция, това е гибел за дряновци, това е страх че губиш власт и позиции, които ползваш само и единствено само в тяхна полза. Затова моите съграждани са ми гласували доверие и подкрепа вече трети мандат! Законът трябва да се спазва стриктно и за пореден път помагаме с компетенция на г-н Г. Герганов, но уви, заседанието на ОбС не се проведе", коментира Тодор Георгиев - общински съветник от ПП "Воля".

Диджей Теди Джорджо внесе повече яснота - "На 4.05.2020 година /понеделник/, с колежката от ОбС-Дряново, г-жа Светлана Лакова входирахме уведомление до Председателя на ОбС-Дряново, във връзка и на базата на уведомлението от д-р Нено Ненов на 30.04.2020 година, резолирано за информация от Председателя на ОбС-Дряново и от молбата на Председателя на ОбС-Дряново Галин Герганов от 30.04.2020 година до ОИК-Дряново. Председателя на ОбС-Дряново г-н Герганов, няма основание да спре процедурата, като преди редовното заседание на ОбС-Дряново, той трябва да спази закона и да допусне заклеването на новия Общински съветник в случая Ивайло Лисичков с решение на ОИК-Дряново от 23.04.2020 година и утре на 5.05.2020 на редовното заседание на ОбС-Дряново, трябва да допусне новоизбраният общински съветник да положи клетвата по чл.32ал.1 от ЗМСМА. За съжаление, въпреки закона  от вчерашното заседание на Общинския съвет отсъстваха и общинските съветници от ГЕРБ – г-жа Преслава Демирева, г-жа Надя Кукурякова, д-р Теодора Мъглова, г-н Константин Йорданов от Коалиция на ЗЕЛЕНИТЕ и г-н Милен Стоянов от ПП „Воля“, естествено нямаше кворум в ОбС и всичко това за мен е саботаж към работата на ОбС и Община Дряново.

Жалко, че толкова важни задачи за Общината от дневния ред не получиха решение. Призовавам г-н Галин Герганов да си подаде оставката като председател на Общинския съвет. Местният законодателен орган най-накрая трябва да заработи, а това може да случи само, ако председателят е обединяваща фигура. Моля и другите общински съветници, които нямат време или просто не искат да работят за Дряново, също да си подадат оставките и на тяхно място да дойдат хора, които искат да направят нещо за родния си град", каза Тодор Георгиев.

"Всеки изминал ден стават все по-странни неща в нашия малък град – Дряново. Една шепа политици, които и те не знаят за какво се пъчат, за какво се карат и какво делят. Едни общински съветници, боядисани в зелена боя, които по всякакъв начин се опитват да налапат кокала и да не го дават на никой, уви, това не става. Бегли опити правят в Общинския съвет, където имаме един председател със странен политически капацитет и управленски опит, който се вживява в ролята не на председател, а на кмет или на министър-председател - това е Галин Герганов. Човекът, който мотае с действията си развитието на нашия град, но в крайна сметка е просто една кукла на конци. Време е за оставки! Днешното грубо погазване на закона няма да остане без последици и на виновните ще им бъде потърсена съдебна отговорност. Боже, боже.., пази боже България и родно Дряново!", добави афектираният Тодор Георгиев.

Изявление на кмета на Община Дряново – Трифон Панчев: "Уважаеми съграждани! Днес, в деня, в който трябваше да се проведе сесия на Общинския съвет, се получи уведомление от председателя на Съвета г-н Галин Герганов, с което той отказва да позволи на новите общински съветници Стефка Пенкова и Ивайло Лисичков да положат клетва. Заявява, че няма да участва в заседания на Общинския съвет, докато Административният съд не се произнесе по жалбата на д-р Нено Ненов във връзка с прекратяване мандата му на общински съветник. 

За съжаление, от днешното заседание на Общинския съвет отсъстват и общинските съветници от ГЕРБ – г-жа Преслава Демирева, г-жа Надя Кукурякова, д-р Теодора Мъглова, г-н Константин Йорданов от Коалиция на ЗЕЛЕНИТЕ и г-н Милен Стоянов от ПП „Воля“ и всичко това за мен е саботаж към работата на Община Дряново и престъпление към гражданите на Дряново. 

Категорично заявявам, че по случая ще бъдат използвани всички законни методи, за да бъдат защитени правата на гражданите. Във връзка с главата „Престъпления против избирателните права на гражданите“ от Наказателния кодекс ще бъде сигнализирана Прокуратурата за случило се днес и отговорност ще се търси на председателя и заместник председателите на Общинския съвет, както и на всички, които днес забравиха за какво са избрани в местната власт .

Държа да отбележа, че негласуването на редица важни въпроси от дневния ред на днешното заседание спъва работата на Общината и не позволява да се изпълняват проектите, заложени в капиталовата програма, и тези, по които сме кандидатствали по европейски програми, както и проектите с национално финансиране. Ще се забавят във времето и казуси, свързани с гражданите на община Дряново, Общинската програма за закрила на детето, както и решения с инвеститорски интерес и казусът за промяна в кръговото кръстовище, който е обвързан със срока за започване ремонта на улица „Шипка“. Надявах се днес всички тези важни въпроси да получат своето решение и да бъдат в полза на гражданите и общината, но това не се случи. 

Твърдя, че председателят на Общинския съвет грубо погази закона, тъй като жалбата на д-р Нено Ненов до Административния съд не спира по- нататъшните действия на Общинския съвет - полагане на клетва от новите общински съветници. Видно е, че г-н Галин Герганов не се интересува от интересите на гражданите и от развитието на общината, а обслужва тяснопартийни интереси, затова си позволявам да кажа, че за мен е редно той незабавно да си подаде оставката. 

Днешното грубо погазване на закона няма да остане без последици и на виновните ще им бъде потърсена съдебна отговорност."

„През ноември общинските съветници се заклехме във всичките си действия да се ръководим от интересите на гражданите на община Дряново. Вече шест месеца обаче ставаме свидетели на един цирк, който мисля е крайно време да спре. Много хора в Общинския съвет действат според своите лични интереси, а не в името на дряновци. Време е за важния въпрос „Какво правим тук?“ Аз постоянно си задавам този въпрос и знам защо съм тук. Днес жителите на общината трябва да попитат тези, които отсъстват: “Какво всъщност правят в Общинския съвет, за кого работят?“. А аз ги призовавам, като нямат желание да работят за Дряново, да си подадат оставките и да отстъпят място на други, които искат работят", каза Десислава Симеонова - общински съветник от Местна коалиция „БСП за България“.

Снимки: Венцислав Симеонов