Петима руски алпинисти загинаха на връх Дхаулагири (8167 метра) - седмият по височина връх в света. Tе се подхлъзнали и полетели в пропаст, съобщи организатор на експедицията в Непал.

Руснаците направили опит да изкачат Дхаулагири, а връзката с тях е била загубена в неделя. Тогава са достигнали 7700 метра височина, без да разчитат на помощта на шерпите.

Акция с хеликоптер

Смъртта им беше потвърдена, след като спасителен хеликоптер забелязва телата им във вторник. 

Радиовръзката между руснаците и членовете на екипа в базовия лагер се е разпаднала, обясняват организаторите на експедицията им в Непал.

"Може да са били вързани с едно и също въже. Един се е подхлъзнал и всички са паднали", обяснява Пемба Джангбу Шерпа, изпълнителен директор в компанията, осигуряваща логистична подкрепа на руския екип.

Дхаулагири се намира в западните части на Непал. Все още не е взето решение дали телата да бъдат свалени от планината, тъй като това изисква добро планиране и ангажирането на шерпи с подходящо за целта оборудване.

Уважаван магистрат от Враца загина при нелеп инцидент в Хималаите СНИМКИ

Българите, покорили Дхаулагири:

Българи за пръв път изкачват Дхаулагири през 1995 г. – Радко Рачев и Тончо Тончев. На 24 и 25 септември 1997 г. Тончо Тончев и Николай Петков изкачват върха без предварителна подготовка на маршрута – първо българско изкачване на осемхилядник в алпийски стил.

На 30 септември 2017 г. върхът е изкачен от Боян Петров, който изчезна през май 2918 г. при изкачване на връх Шиша Пангма, Тибет, Китай.