Официалният сайт на Световната антидопингова агенция (WADA) съобщи, че бившият президент на организацията Джон Фейхи е починал на 75-годишна възраст след неуспешна борба с левкемията.

Австралиецът заема най-високия пост в WADA между 2008 и 2013 г. Той е вторият президент в историята на централата след канадеца Дик Паунд.

По време на мандата на Фейхи антидопинговата агенция успява да въведе някои нововъдения, които продължават да всяват страх сред спортистите. Сред тях са утвърждаването на кръвните тестове като задължителна мярка, както и въвеждането на т.нар. Биологични паспорти. По негово време се състоя разрешаването на допинг скандала с Ланс Армстронг и лишаването на американския колоездач от всичките му ценни отличия в спорта.

Ръководната длъжност в WADA не е единственото участие на бившия австралийски политик в спорта. Той е сред водещите фигури зад успешната кандидатура на Сидни за домакин на летните олимпийски игри през 2000 г.

По време на политическата си кариера е бил премиер на австралийския щат Нов Южен Уелс, както и министър на финансите на Австралия.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)