Почина Енвер Толумов - първият треньор на легендите Наим Сюлейманоглу и Халил Мутлу. Издъхнал е в Турция, a днес е бил погребан в гробищата в Анкара, съобщиха за 24rodopi.com негови приятели.

Толумов 25 години е тренирал щангисти в кърджалийско. При него прохождат в спорта олимпийските шампиони Наим Сюлейманоглу и Халил Мутлу.

Откривателят на таланти печели четири златни медала на олимпийските игри в Лондон като треньор на националния тим на Казахстан, който поема почти от нулата.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

През 2019 г., след 54 години работа в България, Турция и Казахстан, световно известният треньор по вдигане на тежести Енвер Толумов, родом от крумовградско, обяви, че слага край на професионалната си кариера. Роден в крумовградското село Бараци, завършва средното си образование в Крумовград, следват казармата и ВИФ, днешната спортна академия, със специалност „тежка атлетика”. 

В професионалната му кариера не му се случва да стане голям щангист, но това го амбицира и става голям треньор - на България, на Турция (след „голямата екскурзия” през 1989 година, когато става Енвер Тюркилери), след което и в Казахстан, където работи 14 години.

Едно от първите му открития като треньор на отбора на Арда по вдигане на тежести, преди да стане заместник на легендата Иван Абаджиев в националния ни отбор, е Наим Сюлейманоглу - Джобния Херкулес (б.р. - починал на 18 ноември 2017 г.). Други негови „находки” са Халил Мутлу и Танер Гюнер - също състезатели на Арда. По-късно тримата се превръщат в гръбнака на турския национален отбор по вдигане на тежести.