Доайенът на спортната журналистика в Пловдив Гено Бахчевански почина вчера на 85-годишна възраст, съобщи "Марица". Дългият му професионален път започва в радио Пловдив, където той е първи спортен коментатор. Бахчевански има щастието да предава на живо един от най-великите мачове на националния ни отбор. Той е пред микрофона на митичния стадион "Уембли" през 1968 година, когато държавният ни тим с Георги Аспарухов и Христо Бонев удържа 1:1 срещу тогавашния световен шампион Англия. Той има честта от мястото на събитието да опише феноменалния гол на Гунди във вратата на Гордън Уест.

Малко известен е факът, че Гено Бахчевански е един от организаторите на знаменития бенефис на Христо Бонев. На 16 септември 1984 г. 45 хиляди зрители на стадион "Девети септември" аплодират сбогуването на Зума с футбола, а в негово чест идват капитанът на световния шампион Англия Боби Мур, първенецът на планетата с ГФР Волфганг Оверат, вратар №1 за всички времена Лев Яшин и още много звезди.

Бахчевански е автор и на шест книги. "Тенисът на маса - любов завинаги", "Божествена енергия", "Благородникът на ринга" - за големия пловдивски боксьор Васил Папаризов, "Звездни мигове", а в съавторство с колегата Емил Милев написва "Снежната царица от Чепеларе", посветена на единствената ни олимпийска шампионка от зимни игри Екатерина Дафовска и на "Феите от една легенда - дамският волейболен клуб "Марица".

Поклон пред паметта му! 

Екипът на БЛИЦ изказва искрени съболезнования на семейството и близките на Гено Бахчевански!