Тригодишното момченце, което беше затиснато от футболна врата в асеновградския квартал „Долни Воден“, се казва Макси и е получило черепно-мозъчна травма. Детето е било в безсъзнание, но след усилията на лекарите в момента се намира в стабилно състояние, съобщи БНТ. Според сигнала, получен в полицията, няколко деца са ритали топка. Едно от тях уцелва силно вратата  и тя се стоварва върху малкото дете.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Инцидентът станал още на 3 юни, но за него се разбра едва вчера по време на заседание на Общинския съвет на Асеновград. По случая се води досъдебно производство, продължават и разпитите на свидетели. Игрището е общинско, но се е използвало от местния ФК Сокол за тренировки. От Общината обявиха, че вратата ще бъде премахната и няма да се използва повече.

„Едно дете най-вероятно си е закачило крака, повдигнало е вратата в задния край леко и просто вратата е паднала напред. Тя е нестабилна, това са врати сигурно отпреди 50 години, където цялата им конструкция е такава, че просто падат. Не знам защо никой през всичките тези години не е предприел някакви мерки този вид врати да бъдат укрепени, това са подвижни врати, местят си ги на удобни за тях места, но самата конструкция е така проектирана, че това си е бомба със закъснител. Въпрос на време е някой да я повдигне отзад и тя пада напред“, коментира Стоян Радичев, баща на пострадалото дете.

Стоян Радичев е известен дизайнер на абитуриентски и булченски рокли. Семейството има три деца, а пострадалият Макси е най-малкият от тях.

Във връзка с инцидента Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди проверки на площадките за игра на територията на цялата страна.

Ето съобщението до медиите:

В изпълнение на конституционно установените си правомощия да следи за спазване на законността,  ВАПсе самосезира по повод  медийни публикации, отнасящи се за 3-годишно дете, което се бори за живота си след инцидент с футболна врата, станал на 03.06.2021 г. на футболно игрище в асеновградския кв. "Долни Воден". 

ВАП прецени, че с оглед обезпечаване живота и здравето на гражданите и предвид задълженията на кметовете на общини по чл. 67 от НАРЕДБА № 1 от 12.01.2009 г. на МРРБ  за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, с оглед  безопасността на същите  на територията на общините в цялата страна, се налага чрез апелативните, окръжните и районните прокуратури да бъдат разпоредени проверки по реда на чл.145, ал.1, т.3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).
При осъществяването им е необходимо контролните органи да предприемат всички предписани от нормативните актове мерки с цел защита сигурността на населението.

Обобщените резултати от проверките следва да бъдат докладвани на ВАП в кратък срок.
По случая с пострадалото дете в Районна прокуратура – Пловдив е образувано досъдебно производство.