Целият Балкански полуостров беше разтърсен от ужасяващата новина за хърватската атлетка Валентина Валяк. Тя почина само на 33 години, след като рядка болест я погуби за броени дни. На 15 ноември Валяк спечели Плитвичкия полумаратон. Преди това спечели и бронзов медал в бягането на 10 000 метра на националния шампионат на Хърватия.

„След като се върна от Плитвичкия полумаратон тя се оплака от остро главоболие. Откарах я в болницата и на следващия ден ѝ направиха операция. Оказа се хематом в мозъка, но по-зловещото беше, че откриха рядко заболяване - Артериовенозна малформация. Това е болест, която може да бъде открита в едва 1% от населението на Земята“, обясни годеникът ѝ Никола Николич.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

„Две седмици по-късно я погребахме. В ковчега беше с булчинската си рокля. Така и не успяхме да се оженим. Все отлагахме сватбата, тъй като тя преследваше и научна кариера. Догодина трябваше да стане доктор на науките“, допълва Николич.

Преди смъртта си Валентина Валяк беше асистент по география към Научния факултет на Загребския университет. Младата жена е погребана в Брезнички Хум (село в околностите на Вараждин), откъдето са родителите ѝ.