Историята на една известна снимка тормози феновете на тениса повече от 40 години. Става дума за популярна фотография, на която русокоса жена позира по екип и ракета на тенис корта, а с лявата си ръка се е хванала за голото си дупе. Вече няколко десетилетия всички се интересуват от самоличността на загадъчната тенисистка, а са оказва, че за задълбочаването на мистерията огромна роля играе и... България.

Световната си знаменитост въпросната снимка получава през 1977 г., когато е поставена в календар на известното западно издателство „Athena”. Изданието е свързан с 25-ата годишнина от възкачването на Елизабет II на британски престол. Календарът с т.нар. Tennis Girl преди 43 години се е продавал за 2 паунда.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Мнозина си задават въпроса коя е тази жена и дали не е някоя известна тенисистка. Всички предположения се оказват неверни. Фотографът Мартин Елиът признава, че за снимката е позирала тогавашната му приятелка. През септември 1976 г. той моли 18-годишната по онова време Фиона Батлър (позира заедно със знаменития календар на снимката вдясно) да участва в кадрите, заснети на кортовете на университета в Бирмингам.

Тъй като Фиона не се е занимавала с тенис, тя е трябвало да потърси от различни хора екип, ракета и маратонки. Ракетата и ръчно ушитата рокля взима от приятелка, а кецовете осигурява собственият ѝ баща. Топките пък взима от съседите, които ги използвали за игра с домашното си куче.

През годините фотографите на големите турнири чакат удобен момент, за да повторят знаменита снимка, но този път с участието на известни тенисистки. Има и много пародийни кадри, а на един от тях е дори шампионът от „Уимбълдън“ през 1987 г. Пат Кеш. Австралийската поп певица Кайли Миноуг също е позирала за подобен кадър.

 

 

За знаменита си снимка Мартин Елиът печели 250 000 паунда. Известната фотография обаче се оказва спънка в кариерата му. Издателствата избягват да работят с него, тъй като се страхуват, че ще поиска много голям хонорар. През 2010 г. той умира от рак, намирайки се в изключително тежко финансово състояние.

Приятелката на Фиона Бътлър също заработва от въпросната снимка. В деня на женския финал на „Уимбълдън“ през 2014 г. роклята ѝ е продадена за 15 000 паунда. Единствено Фиона не получава финансова изгода от фотографията. През 1981 г. тя се разделя с Мартин Елиът и се омъжва за американски милионер, на когото ражда три деца. В момента тя работи като илюстратор на свободна практика към американско издателство.

Интересното е, че през годините Фиона Бътлър не е променила външността си. Затова не е изненада, че когато през 2011 г. скулпторът Бен Дирни получава поръчка да направи статуя по известната фотографи, той кани именно Фиона за модел. Самата статуя е поръчана от Крис Найтингейл, който през 1977 г. избира знаменитата снимка за календара.

 

 

Ако си мислите, че мистерията на Tennis Girl е разкрита, много бъркате. Преди няколко години британецът Питър Аткинсън публично обяви, че всъщност на снимката не е Фиона Бътлър, а бившата му съпруга. Като доказателство за думите си той прилага два снимки. Едната е на знаменития календар от 1977 г. Другата вече пряко намесва България. Доказателството е календарче, издадено от Българския спортен тотализатор три години преди в Англия да отпечатан календара в чест на годишнината от коронацията на Елизабет II. 

Какво означава всичко това? Възможно ли е някой да бърка за времето, когато е отпечатана снимката Tennis Girl. Дали пък Питър Аткинсън наистина е направил подобна фотография години по-рано. По думите му самият Мартин Елиът преди смъртта си е искал да разкрие цялата истина и да направи писмено заявление. Не успява, тъй като ракът го изпреварва. Затова и мистерията едва ли някога ще бъде разкрита.
Пьотър ДУБРОВСКИЙ, Чемпионат.ру
Превод от руски на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ