На 16 юли 1994 г. Швеция спечели третото място от световното първенство в САЩ, след като победи България с 4:0. Всички футболни фенове у нас знаят, че българските футболисти получиха бронзови медали, въпреки че завършиха на четвърта позиция. Това и до днес си остава най-доброто представяне на националния ни отбор.

1000 лв. Нов начален Онлайн Казино Бонус от efbet

Оказа се обаче, че шведите така и не са разбрали, че Христо Стоичков и останалите играчи от тима на Димитър Пенев са получили медали. В тази връзка известният местен вестник „Афонбладет“ направи собствено разследване, за да уточни по-какъв начин българите взимат бронзовите отличия. Проучването е инициирано след въпрос от читател на изданието.

„Вярно ли е, че България също взима бронзови медали от световното първенство през 1994 г.? Как това така и не беше оповестено от шведските медии? Може ли да се обадите на Балъков или друг играчи и да питате дали имат медали?“, написал Хенрик Алм.

„А? Какво имате предвид? Ние спечелихме мача. Може ли да питате такова нещо?“, заявява пред „Афтонбладет“ тогавашният шведски нападател Кенет Андерсон, който в момента е спортен директор на ИФК Гьотеборг.

„Да не сте полудели“, отговорил бившият вратар Томас Равели.

„Какво говорите? Ние взехме бронзовите медали“, допълнил селекционерът Томи Свенсон.

Шведското издание се е свързало с българския журналист Ангел Виденов от в. „Труд“, който потвърждава, че българските национали през 1994 г. наистина получават отличията.

„Да, България също получи бронзовите медали през 1994 г. Играчите получиха и солидни премии при завръщането си в София. Това за бронзовите герои на България и гордо позираха със своите отличия. Въобще не се шегувам. Обадете се в БФС или на някого от футболистите от 1994 г. и питайте“, отговорил Виденов и малко след това предоставил на „Афтонбладет“ телефония номер на Цанко Цветанов.

„От Швеция? Не искам да говоря с вас, само ни биете! Първо през 1994 г., а след това и в много квалификационни мачове, а даже и на Евро 2004. Дори Хенрик Ларсон вкара гол на моя обор, докато играех в Абърдийн“, започва бившият български национал, а след това дава кратко интервю.

- Имате ли у дома си бронзов медал от световното първенство през 1994 г.?
- Нямам! Той е в къщата на моята тъща.

- Но нали Швеция спечели с 4:0 срещу България в мача за третото място?
- Да, за съжаление. Много искахме да спечелим този мач. Бяхме съкрушени след загубата на полуфинала от Италия и бяхме мотивирани за победата. Стоичков опитваше да стане едноличен голмайстор на първенството, а Михайлов искаше да бъде определен за най-добър вратар. Но шведите също бяха много добри.

- Как така взехте бронзови медали, след като загубихте?
- Това е интересен въпрос. Преди мача научихме, че ФИФА е решила предварително, че третият и четвъртият ще получат бронзови медали. Тогавашният президент Жоао Хавеланж и генералният секретар Сеп Блатер ни наградиха.

- Какво означава този бронзов медал за Вас?
- Много. Това е най-големият ми успех като футболист. Това е най-големият успех на българския футбол. Стадион „Васил Левски“ беше претъпкан, когато се прибрахме и хората ни посрещнаха като големи герои, а Стоичков беше суперзвездата на отбора.

След края на краткото интервю Цанко Цветанов праща през приложението „Whatsapp“ снимка на своя медал от световното първенство в САЩ.

„Тъй като всичките ми медали и трофеи са в дома на моите тъстове, помолих тъща си Нели да снима моя бронзов медал. Ето снимките“, написал легендата на българския футбол.

„В България често се пише за американското лято от 1994 г. Коментират се и бронзовите медали. Този на селекционера Димитър Пенев е в музея на ЦСКА, а на защитника Николай Илиев е в музея на Левски. Отличието на Йордан Лечков изчезна. Той твърди, че е откраднат. Миналата есен в един търг по интернет се появи за продажба един от бронзовите медали от САЩ'94. Началната цена беше 7000 евро. Така и не стана ясно кой го е купил и каква е била крайната цена“, допълва Ангел Виденов.

Странният, според шведите, казус ги кара да направят запитване до ФИФА. Няколко дни по-късно те получават официален отговор от световната футболна централа.

„Според Глава 1, член 1.5 от правилника на Мондиал'94 – шампионът получава 32 златни медала, вторият взима 32 сребърни, а третият и четвъртият – по 32 бронзови. Първите четири отбора получават и специална грамота. Във връзка с официалната документация от световното първенство (страница 237) можем да потвърдим, че Швеция заема трето място в крайното класиране, а България е на четвърто“, пише в отговора на ФИФА.

Отговорът на световната централа не задоволява шведското издание и прави лично запитване до Ханс Хултман – шефът на медийния отдел на ФИФА, който по време на световното първенство в САЩ е пресаташе на шведския национален отбор.

„Когато във ФИФА получихме запитването от „Афтонбладет“, погледнахме детайлно правилата на предишните световни първенства. През 1986, 1990 и 1994 г. на отборите, завършили на трето и четвърто място, са връчени бронзови медали. На предишните световни първенства е било малко по-различно. Първият е получавал злато, вторият сребро, третият взима т.нар. малък сребърен медал, а четвъртият получава бронза. От Мондиал'98 отличия се връчват само на първите три отбора“, уточнил Хултман.

„Аз също не знаех за този случай с България. След вашето запитване потърсих снимки в „Гугъл“ и видях, че българите също взимат медали. С нашия отбор бяхме на терена и се радвахме на победата за третото място. В един момент българите изчезнаха. Не знам къде отидоха. Това, че също са получили медали е новина за мен и за играчите от шведския национален отбор“, допълва бившият пресаташе на „тре крунур“.

„Ние спечелихме бронзовите медали. Не вярвам, че българите също са взели отличие. За мен това е напълно невъзможно“, коментира тогавашният шведски селекционер Томи Свенсон.

„Това не може да е истина. Нямам спомен българите да са получавали бронзови медали. Сега като ми обяснявате, започва да ми просветват някакви спомени. Но със сигурност не знаехме, че те получават медали и при това са бронзови“, признава Кенет Андерсон.

„Афтобладет“ прави и интервю с вратаря Томас Равели, който твърди, че информацията за бронза на българите е фалшива новина.
- Имаме снимки. Има и видеозаписи...
- Фалшиво, фалшиво, фалшиво. Това са лъжи. Проверихте ли си информацията?

- Снимките са истински!
- Тогава медалите са фалшиви... Но как тогава медиите са пропуснали информацията през всичките тези години? Наистина е странно.

- Сигурно е било споменато, но просто никой не е обърнал внимание.
- Интересно! Преди две години Христо Стоичков ми беше на гости и не каза нищо за бронзови медали.

- Христо Стоичков е бил у вас в Мьолнике?
- Да. Христо живее в САЩ и работи за мексиканска телевизия. Дойде с телевизионен екип и направи с мен интервю преди световното първенство в Русия. Беше тук доста дълго време и поговорихме за добрите стари времена. Не стана дума обаче за бронзови медали, но той така или иначе има много други отличия.