Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана вчера забрани на руските спортисти да участват под националния си флаг на международните турнири за периода до края на 2022 г. Това беше потвърждение на наказанието, наложено от Световната антидопингова агенция. КАС обаче съкрати санкцията на УАДА от четири на две години.

1000 лв. Нов начален Онлайн Казино Бонус от efbet

Стана ясно, че решението на съда в Лозана има пряко отношение и към водещи руски политици, включително и към президента на страната Владимир Путин, премиера Михаил Мишустин и спортния министър Олег Матицин. Те, заедно с други членове на правителството и спортни ръководители от Русия, няма да имат право да посещават международни спортни прояви до края на 2022 г. Това се отнася и за олимпийските игри в Токио през лятото на 2021 г., зимната Олимпиада в Пекин през 2022 г. и световното първенство по футбол в Катар през 2022 г.

Изключение на тази забрана може да се направи само в случаите, когато те са поканени лично от държавните ръководители на страните-домакини. Санкцията не се отнася и за руските управленци, които са част от ръководните структури на Международния олимпийски комитет и на Международния параолимпийски комитет.

Руският депутат Дмитрий Свишчев обяви, че страната ще обжалва решението на Спортния арбитражен съд пред федерален съд в Швейцария.

„По време на заседанието останахме с впечатлението имахме усещането, че ще отменят изцяло наказанието върху Русия. Накрая явно мощното отвъдокеанско лоби оказа силен натиск над съдиите от КАС и те излязоха с това скандално решение“, коментира Свишчев.