ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Силвия Аздреева изкачи втория най-висок връх на планетата К2 (8611 м), който е един от най-трудните и най-опасните в света. 37-годишната алпинистка, родом от Петрич, стана първата българка, стъпила на него. 

Аздреева публикува първи пост в социалните мрежи след великия подвиг. Разказът й е смразяващ. Силвия разказа за премеждията по пътя към К2, а и след това надолу към базовия лагер.
 
Българката и други алпинисти, част от комерсиална експедиция, са били затрупани от лавина, но за щастие се измъкнали и продължили напред. 

"Човек загина пред очите ми, в единия момент беше жив, а на връщане трябваше да прескочим трупа му на ледения ръб, по който минаваме…", разказа Аздреева.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

Припомняме, че през 2022 г. петричанката стана втората българка, изкачила Еверест, и първата, стъпила на връх Лхотце.

До момента К2 беше покоряван от само двама наши алпинисти - Боян Петров, без шерпи и кислород (31 юли 2014 г.) и Стефан Стефанов, с помощ от шерпи и кислород (25 юли 2019 г.). Атанас Скатов и Петър Унджиев пък загинаха при опит за изкачването на върха. 

Публикацията на Силвия Аздреева:

K2! 
27 юли 13:10 ч.
Думите са малко, за да опишат какво преживяваш, за да стигнеш до втория по височина и най-смъртоносен връх в Света! 23 часа от лагер 3 (7350 м) до върха (8611 м) и обратно в лагер 3! 

Лошото и променливо време, което изчаквахме седмици, качвахме се няколко пъти и се връщахме неуспешно. Изключително стръмен и техничен, но най-вече опасен - по време на щурма бях свидетел на 5 лавини точно до нас, а едната падна върху нас на качване под Bottleneck! 

За щастие никой не пострада, успяхме да се изкопаем изпод нея, но ужасът, който ти остава и мисълта дали да продължиш или да се върнеш са неописуеми. 

Човек загина пред очите ми, в единия момент беше жив, а на връщане трябваше да прескочим трупа му на ледения ръб, по който минаваме… 
Не, на К2 няма кой да те спаси толкова бързо, трябва да чакаш с дни.. няма да споменавам с подробности останалите мъртви тела по пътя. 

Опашка от алпинисти, много от които толкова бавни, че ги изчаквахме с часове, както и мнозината, които се отказаха и се върнаха.

А връщането обратно? Най-кошмарното тридневно преживяване с ураганни ветрове, нулева видимост, снеговалежи и инциденти.

Тази планина не е за всеки, тя не допуска всеки. К2 е с много тежък характер. Да, може би рискувах, но нима всеки ден от нашия живот не е риск? Поне да го живеем запомнящо се! 

Първото изкачване от българска жена-този връх е за всички българи и най-вече за всички български жени, защото ние също го можем! 
Благодаря за подкрепата на моето семейство и приятели, без вас нямаше да се справя!".

 

K2! 27 юли 13:10 ч. Думите са малко, за да опишат какво преживяваш, за да стигнеш до втория по височина и...

Публикувахте от Silvia Azdreeva в Събота, 29 юли 2023 г.


Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!