Състезателят по американски футбол Джош Белъми беше осъден на 3 години и един месец (37 месеца) затвор, след като беше доказано, че е откраднал повече от 2 милиона лева (1,2 млн. долара) от социални помощи. Парите са били предназначени за хора, преминали тежко през COVID-19.

Още през месец юни 32-годишният Белъми се призна за виновен за участие в серийна измама. Освен престой в затвора, той трябва да плати и компенсации.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Според данните от съда, чрез своя фирма спортистът е получил 1,2 милиона долара от социалните помощи за хора, преболедували коронавируса, използвайки подправени документи и фалшива информация. Джош Белъми е използвал сумата за лични нужди, купувайки скъпи вещи и осигурявайки си дълъг престой в хотела към популярно казино. Освен това е раздал значителни суми на свои близки и приятели.

311 000 долара са били платени на неговия съдружник в измамата Джеймс Стоут, който е подготвил фалшивите документи. Като част от схемата е арестувана и 38-годишната Яшика Бейн от Южна Флорида. Чрез фалшиви документи тя е задигнала 415 232 долара, като 28 000 са отишли за Стоут заради извършените от него услуги по подготвяне на книжата с невярно съдържание.

Джош Белъми за последно беше в редиците на Ню Йорк Джетс, но преди година беше освободен от отбора заради контузия. Няколко дни по-късно той беше арестуван. В момента на уволнението си от нюйоркчани, той беше във втората година от петгодишния си договор с клуба на стойност 5 милиона долара.