Невероятен скандал се разрази в сърцето на Европа, а причината е популярния във Франция травестит Минима Жесте. Повод за бурната публичната полемика между видни политици е планираното участие на представителя на гей общността в щафетата с олимпийския огън за Париж 2024. 33-годишният травестит е известен в родината си със скандалното си и  предизвикателно еротично поведение, тежкия грим и ярките облекла.

„Напълно подкрепям участието на Минима Жесте. Горда съм, че Париж ще даде шанс на травестит да носи факела с олимпийския огън, за да подчертае принципите на мира и човечността. Обидите срещу личността на Минима Жесте са хомофобски. Искам всички да бъдат горди, че виден представител на гей общността ще участва в щафетата, защото това е доказателство за напредъка на нашето общество. Само преди 10 години подобно нещо щеше да е невъзможно“, заяви кметът на френската столица Ан Идалго.

„Въобще не смятам, че това е правилният начин да покажем Франция пред света. Това ще бъде едно вулгарно и хиперсексуализирано представяне“, обяви Марион Марешал, която е племенничка на лидера на крайнодесните политически сили Марин льо Пен.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

Министърът на културата Рашида Дати обяви, че критиките са нищо повече от расистки предрасъдъци, които за пореден път показват, че има големи предизвикателства пред опитите за национално обединение около олимпийските игри.

Марион Марешал изрази и възмущението си от планираното участие в церемонията по откриване на Париж 2024 на R&B звездата Ая Накамура, която е от малийски произход. Самата Марин льо Пен възрази, че изпълнителката не пее на френски език, а използва жаргон, което не кореспондира на обявения план на парламента олимпийските игри да бъдат демонстрация на силата на френския език. Разглежда се възможността да се намали до минимум употребата на английски език в рекламите и музиката по време на Олимпиадата.

Както е известно, олимпийските игри във френската столица ще се проведат в периода 26 юли – 11 август. Подготовката преминава през доста скандали в страната-домакин. Само преди няколко месец повод за такъв се превърна и представянето на официалния плакат на Париж 2024. Художественото изображение предизвика недоволство, тъй като е премахнат християнския кръст на една от забележителностите на френската столица – Домът на инвалидите, където са разположени редица музеи и монументи, свързани с военната история на страната. Там е и гробът на Наполеон.