ПОСЕТЕТЕ СТРАНИЦАТА НА БЛИЦ ЗА МОНДИАЛ 2022 - ТУК!

Претенциите на Северна Македония към футболна история на България нямат край.

След Димитър Бербатов, Кирил Десподов и Радослав Кирилов, които бяха определени за играчи с македонски корени от местните журналисти, сега обект на посегателство бе и легендата Димитър Якимов.

Макар Северна Македония да не успя да се класира за първи път в историята си на Световно първенство след загубен бараж от Португалия, сайтът gol.mk посвети материал на македонците, участвали на световни футболни финали.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Редом до Благое Видинич, Дарко Панчев, Вуядин Станойкович, които са играли за Югославия, се добавят чехът Марек Янкуловски и родната легенда Димитър Якимов.

"Малко известно е и името на Димитър Якимов (Якимовски или Якимов), който е роден в Кратово и е играл за България на СП 1966 в Англия", пише в материала за видните македонски играчи с участия на световни първенства.

Якимов наистина е роден в района на настоящите граници на Северна Македония на 12 август 1941, но тогава територията е в границите на Царство България.

Именно той класира България за първо участие на световни финали през 1962 година в Чили с гол в квалификацията с Франция (1:0) и има запазено място във футболната история на България.

С националния отбор на България е европейски шампион за юноши през 1959 година. След това е участник на още два Мондиала - през 1966 година в Англия и през 1970-аа в Мексико, както и на Олимпиадата през 1960 година.
 

ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК