Барселона обяви с прискърбие за кончината на дългогодишния помощник-треньор на тима Тони Бруинс Слот. Холандецът беше асистент на Йохан Кройф при каталунците в периода 1988-95 г., а преди това и в Аякс. След това дълго време работеше заедно с настоящия наставник на каталунците Роналд Куман. Според холандските издания, в последните месеци 73-годишният Бруинс Слот се е борил със сериозно заболяване.

В Барселона Тони Бруинс Слот работи заедно с българската легенда на световния футбол Христо Стоичков. Камата нееднократно е повтарял, че заедно с Кройф голяма роля за бързата му адаптация при каталунците са изиграли именно асистентите на знаменития холандец Карлес Рексач и Бруинс Слот.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Точно Слот е човекът, който е наблюдавал Ицо в мачове за ЦСКА през 1989 година. Скаутската му работа свърши чудесна работа, тъй като през лятото на 1990 година Стоичков премина в Барселона.

"В края на 80-те отидох в София - разказа мениджърът Хосе Мария Мингея пред “Спорт” преди две години. - Бяхме в хотел "Шератон", гледахме мачове и тренировки на Левски и ЦСКА. Отличих Сираков, Трифон Иванов, Емил Костадинов, Пенев и преди всичко Христо Стоичков. Говорих с тях и им обещах да им намеря първокласен отбор с договор за значителна сума, при условие че получат разрешение да напуснат страната законно. Те продължиха да играят и открих, че Христо е най-подходящ за Барселона. Говорихме с Йохан и изпратихме Тони Бруинс Слот да гледа някои мачове.” 

Тони Бруинс Слот предимно е работил като помощник-треньор, но има два престоя като временен наставник на Аякс. Първият е през сезон 1984/85, а вторият е 20 години по-късно. Като асистент на Куман е работил в Бенфика, ПСВ Айндховен, Валенсия и АЗ Алкмаар. В последните години Бруинс Слот беше главен скаут на Аякс.