Стана ясно кой е спасеният мъж, който полетя в пропаст в планината Беласица, над село Самуилово след връх Конгур. Пострадалият е Емил Георгиев - бивш борец, поддържал много добра спортна форма. Той бил запален планинар, също като спътника си в прехода - Димитър Наков - бивш футболист на Славия. И двамата са от Петрич.

Както вече стана ясно, акцията на ПСС продължи близо 20 часа. В търсенето и свалянето на пострадалия от планината участваха над 20 спасители и доброволци. 

Георгиев и Наков тръгнали заедно на планински преход към връх Първенец в Беласица, за да посрещнат изгрева. Теренът обаче се оказва изключително труден, а на ръба на една от пропастите Георгиев се подхлъзва и полита в 300-метрова пропаст. 

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Сигналът подава Димитър Наков. 40-годишният бивш футболист на Славия, Пирин (Благоевград) и Монтана, започнал кариерата си в родния си Беласица (Петрич), направил първите опити, за да помогне пострадалия си приятел, но без успех. Двамата били запалени планинари. Наков редовно си организира планински преходи и изкачва върхове след края на футболната си кариера.

Драмата в Беласица с падналия в пропаст турист приключи с...

Планински спасители от Сандански и Благоевград тръгват към мястото след получения сигнал вчера по обяд. Късно снощи спасителите откриват туристите, като Емил е бил в тежко състояние.

Заледени участъци, сняг, скали, вятър и минусови температури съпътстват работата на спасителите. Акцията е продължила близо 20 часа.

Прегледът на Емил Георгиев в болницата в Петрич установил скъсани коленни връзки, охлузвания и наранявания на гръдния кош.

"Подхлъзна се и падна. Теренът беше мек, но имаше заледен участък. Аз останах и слязох при него. Благодарни сме на спасителите", каза Димитър Наков пред БНТ.

Спасеният Емил Георгиев на път към болницата: 

Димитър Наков: