Броени дни преди началото на Олимпийските игри в Париж (26 юли – 11 август) редица спортисти получиха заплахи за живота си. Всички те са част от делегацията на Израел за състезанията във френската столица. Поне 15 от всички 88 спортисти са прочели на своите имейли притеснителните съобщения от организация с името „Защитници на народа“.

„Ние „Защитниците на народа“ съобщаваме, че ще нападнем всяко израелско присъствие на Олимпийските игри. Не сте добре дошли в Париж. Ако дойдете, имайте предвид, че ще повторим събитията от Мюнхен`72. Бъдете готови да ударим във всеки един момент. На летището, в хотела или на улиците, които ни принадлежат“, пише в имейлите.

Преди 52 години група палестински терористи взима за заложници група израелски спортисти в Олимпийското село в Мюнхен по време на олимпийските игри. Полицията прави опит да ги спаси, но акцията завършва с трагедия. 11 израелски спортисти и един полицаи са убити.

В края на миналата седмица двамата знаменосци на Израел за Париж 2024 Петер Пачлик (джудо) и Мейрон Амир Черути (плуване) получиха зловещи съобщения на английски и развален иврит, с които бяха поканени на собствените си погребения.

Израелските сили за сигурност вече са предупредени за получените заплахи. Те не разкриват какви мерки ще вземат за обезпечаване на сигурността на спортистите от страната по време на Олимпиадата. Знае се, че безопасността на атлетите ще бъде поверена на двойно по-голяма охрана от тази, която е използвана в Токио 2020.