Загиналият скиор при падналата в Пирин лавина днес е състезател от националния отбор на България по фрийрайд. Както вече съобщихме, трагедията се разигра под връх Тодорка по обяд. Лавина помете сноубордист и го уби, а тялото му е било намерено в улеите на "Бъндерица". 

Загиналият e 18-годишен наш скиор от националния отбор по фрийрайд, една от младите спортни надежди с множество участия и награди от международни състезания на високо ниво. Печелил е награди включително и от световния фрийрайд тур.

В 11:35 часа в спасителната служба е получен сигнал за лавина по улеите под връх Тодорка, с вероятност в нея да е попаднал човек. Пет минути по-късно трима спасители отиват на мястото, посочи дежурният в ПСС.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Тялото е изровено, над него е имало метър сняг. Спасителите, рискувайки живота си, са го извадили от дълбокото и са свалили тялото. 

Загиналият младеж е бил с лавинна раница (еърбег), която сработила, но не успяла да му помогне, защото се ударил в дърво и тя се пръснала. Той заедно с други скиори са излезли извън охраняемата зона на пистите над Банско. Спускали се в улеите на Тодорка откъм "Бъндерица". Тогава е паднала лавина, която е затрупала един от тях и го е убила на място. 

Разкриха как е починало момчето, пометено от лавина в Бъндеришките улеи

Опасността от лавини в Пирин е висока, предупреждават специалистите и съветват да не се кара извън обозначените зони. Един час преди фаталния инцидент в ПСС е получен сигнал и за "снежна дъска" в местността Ечмище (известна и като "Дупките" и "Чашата"). Скиорите, които са подали сигнала, са се измъкнали невредими.

В последните години фрийрайдът в България се развива доста бързо. При него скиорите се спускат извън обработените писти, а някои го правят най-вече за приключение и повдигане на адреналина. 

Какво е фрийрайд: