Тъжна новина от света на спорта долетя от Канада. На 57-годишна възраст почина Джоуи Мос. 

Мъжът, който бе със Синдром на Даун, стана известен в цял свят и пример за подражание още преди много години. Неговата история в спорта започва през 1985 година, когато хокейната легенда Уейн Грецки се среща със сестра му Вики. 

Впечатлен от отдадеността на Джоуи в работата в склад за бутилки, Грецки се обажда на мениджъра на Едмънтън Ойлърс и му предлагат да го вземат на работа, сигурен, че младежът ще бъде много полезен.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

По време на паузата през лятото обаче легендата се притеснява, че Джоуи ще загуби всичко, което е научил, и го праща на работа в тренировъчния лагер на тима от NFL Едмънтън Ескимос. Грецки дори плаща заплатата на 22-годишния тогава младеж.

Отдадеността му към хокея и страстта, с която работи, превръщат Мос в национална знаменитост и символа на равноправието.

През 2003 година Мос получава "Седмата награда", която се връчва в НХЛ за изключителни заслуги зад кулисите на хокея. В Едмънтън пък имат трофей, кръстен на него, който се връчва в края на тренировъчния лагер на хокеиста с най-добри резултати в подготовката. Мос е притежател на Диамантения юбилеен медал на Кралица Елизабет II, както и член на Залата на славата на град Албърта. 

"Джоуи никога няма да бъде забравен. Той е легенда и винаги ще остане в сърцата ни със своята усмивка и ентусиазъм", каза в своя съболезнователно писмо Уейн Грецки.