На 94-годишна възраст почина доайенът на българския алпинизъм - професор Георги Атанасов, известен в алпийските среди с прякора Джиджи. Той беше единственият професор по алпинизъм в света и една от най-ярките фигури в историята на родното алпийско движение.

В края на юли Джиджи щеше да навърши 95 години, като до последно ходеше по планините. В историята на родния алпинизъм остави ярка следа не само с изкачванията си, но и с десетки учебници, научини статии и монографии. Осъществява над 600 изкачвания в страната и чужбина, сред които много първи изкачвания - по “Веждите” на Злия зъб, по “ВИФ” и “Червената стена” на Дяволските игли, “Черната стена” на Двуглав в Рила и др. Изкатерва редица престижни стени в Алпите, автор е на първото българско изкачване на голяма стена там - западната стена на Пти Дрю, през 1963 г. с Аврам Аврамов. През 1964 г. преминава прочутата Безенгийска стена в Кавказ, а 3 години по-късно повежда колегите си към първия български седемхилядник – връх Ленин в Киргизстан, като ръководител на експедицията. С дейността си проф. Атанасов проправя пътя на следващите поколения алпинисти към осемхилядниците.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Георги Атанасов е роден на 26 юли 1925 година. Учи в Американския колеж, след което завършва висшето си образование във ВИФ "Георги Димитров". От 1956 г. има титлата "Майстор на спорта", а от 1963 г. е "Заслужил майстор на спорта".

За него се казва, че е "патриархът на българския алпинизъм". Или поне така го описа друг алпинист със сериозни постижения в тази дисциплина - доц. Сандю Бешев, който му посвети просторен биографичен материал, публикуван в 360mag.

Освен в алпинизма, той има и значителни успехи в леката атлетика и ските. През 1943 г. става шампион при юношите на висок скок, 400 и 800 метра гладко бягане. Три години по-късно, вече при мъжете, е съавтор на републикански рекорд в щафетата 4х400 м.

И все пак страстта на Атанасов е алпинизмът, а постиженията му през 50-те и 60-те години стигат и отвъд границите на България. Той ръководи екипа към първия български седемхилядник – пик Ленин 7134 м. (днес пик Авицена).

Поклон пред паметта му!


снимка: 360mag