След тежко боледуване на 29 май 2024 г. почина дългогодишният спортен журналист и футболен деятел Захари Николов Въевски. Зарко Попа, както беше известен, си отиде от този свят на 79-годишна възраст.  

Захари Николов е роден на 4 февруари 1945 г. в Мездра. 

Футболната му кариера започва в отбора на Динко Петров (Мездра) в Северозападната зона и в Зона „Огоста“ в началото на 60-те години на миналия век и преминава през Локомотив (Мездра) и ЖСК-Металург (Мездра) в Северната „Б“ РФГ през втората половина на 60-те години и първата половина на 70-те години на XX в. Като студент играе в Академик (София) във втория футболен ешелон, интерес към него проявяват и от елитния столичен клуб Славия. 

Захари Николов е дългогодишен спортен журналист и футболен деятел. Главен редактор на популярното печатно спортно издание вестник „Футбол“ (1992-2013 г.) и член на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз (1995-2005 г.). 

Работи и в редица други печатни медии, бил е също пресаташе на БФС. Главен инициатор и организатор на традиционната анкета на Пресклуб „България“ и на вестник „Футбол“ за определяне на играч на кръга в „А“ РФГ (сега Първа професионална футболна лига). 

Захари Николов ще бъде запомнен като едно от най-острите пера на българската спортна журналистика, тънък познавач и анализатор на футболната игра, заслужил спортен деятел. 

Община Мездра, ОФК Локомотив (Мездра) и местната футболна общественост поднасят най-искрени съболезнования на семейството и близките на починалия! 
Поклон пред светлата му памет!

Екипът на БЛИЦ също поднася искрени съболезнования на семейството и близките на Захари Николов!
 

 

Скръбна вест: Почина дългогодишният спортен журналист и футболен деятел Захари Николов След тежко боледуване на 29...

Публикувахте от Община Мездра в Четвъртък, 30 май 2024 г.