Отиде си една от най-обаятелните и запомнящи се фигури в нашия спорт - големият треньор Христо Коев. Господ прибра при себе си вечно позитивния и усмихнат хандбален мечтател с лулата месец преди да навърши 77 години.

Каквото и да се каже и напише за един от най-емблематичните и авторитетните хандбални треньори в България и неговата пребогата кариера, ще бъде малко.

Роден е на 23 ноември 1943 година в Габрово. Завършва тук средното си образование, а по-късно и ВИФ „Георги Димитров“ (сега НСА). Създател е на ХК Габрово, под негово ръководство израстват редица елитни треньори – Цоньо Начев, Добрин Очков, Николай Топузаков, Анита Хараланова, Росица Бакърджиева, Веселина Златева, Петя Панчева и др. Открил е и шлифовал огромен брой хандбални таланти, като голяма част от подготвените от него състезателки в последствие направиха успешна кариера в клубове от водещи първенства в чужбина.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Сред възпитаничките му са и някои от момичетата донесли историческото второ място на България на Световното първенство за девойки през 1993 година в Габрово и Велико Търново. Печелил е титли и купи на страната с отборите на Шогун (Нови Пазар) и Пирин (Благоевград), Купа България с ХК Габрово. Оставил е светла диря и във великотърновския хандбал, насърчаваше и развиваше и талантливите състезателки от Велико Търново. Заедно с Росица Бакърджиева от 1990 до 1999 г. работи в клубове в Италия, Испания и Бразилия. Там е не само треньор, а и методист и провежда обучителни семинари на местните кадри.

След завръщането им в Габрово двамата създават ХК Бъки. Многократно е бил треньор на различни национални гарнитури. Воден от него тим е и последният, който успя да се класира на финали на Европейско първенство при девойките през 2007 г. Като треньор на женския национален отбор през 2012 г. спечели турнира EHF/IHF Челъндж трофи в Габрово, през 2014-та повтори успеха в Лариса, Гърция, а през 2013 г. триумфира и в световната надпревара, проведена в Мексико.

Христо Коев, който е съпруг на президента на родната федерация по хандбал Росица Бакърджиева, отиде да преподава с усмивка любимата игра на едно по-добро място.

Поклонението ще бъде в събота, 26 септември, от 13 часа в църквата „Успение Богородично“ в Габрово.

Поклон! Мир на душата му! 

Екипът на БЛИЦ поднася искрени съболезнования на близките на Христо Коев!