Седемкратният световен шампион в рали спорта Себастиан Ожие предизвика истински екшън по улиците на Загреб, където участва в Рали Хърватия.

Преди да застане на старта на поредния етап от надпреварата, 37-годишният французин трябваше да мине за кратко по градската пътна мрежа. След един светофар той ускори рязко и след това премина в от средната в дясната лента. При маневрата, с която отне предимството на съседния автомобил (марка BMW), последва удар между двете коли.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

За щастие при сблъсъка няма пострадали. Има повреди само по двете коли, като застраховката по състезателния автомобил на Ожие (Toyota Yaris) ще покрие щетите на другия участник в катастрофата.

На мястото на инцидента е повикана полиция. Нито един от униформените служители не е говорил английски език и затова Ожие вика член на екипа си. През това време световният шампион се опитвал да стигне по-бързо до стартовата линия на състезанието.

Разпространените видео кадри показват как дори опитал да мине през един от полицаите. Преди този инцидент Себастиан Ожие е имал и друго нарушение на правилата за движение в Загреб. Той е минал на червено на светофар. Заради това е глобен с 400 евро и е отнета шофьорската му книжка.

Заради катастрофата пък Международната федерация по рали спорт глоби французина с 5000 евро, а други 2000 са отложена санкция, която ще трябва да се плати при ново нарушение на правилата до края на 2021 г. 

Състезателят обясни, че е направил опасната маневра, тъй като е усетил проблем в колата и затова решил да отбие на близката автобусна спирка. Той обаче не се оправда за поведението си, при което едва не сгази полицай.

В крайна сметка Себастиан Ожие измъкна по драматичен начин победата от Рали Хърватия, като в генералното класиране завърши с 0,6 секунди преди британеца Елфин Еванс. След триумфа си френският състезател покани на вечеря шофьора на BMW-то от катастрофата.