Войната в Украйна продължава да отнема животи от спортния свят, а поредните две жертви на фронта са Егор Кигитов и сребърният медалист от европейско първенство Иван Бедняк, членове на украинския национален отбор по стрелба.

Кигитов беше студент втора година в Олимпийския колеж в родината си. Още в началото на войната той отива на фронтовата линия, за да защити родината си от руските нашественици, въпреки че можеше да остане да служи в тила. В резултат на това спортистът попада под обстрел, получава тежко изгаряне и се озовава в болница. Лекарите бързо го изправят на крака, но той отказва да се подложи на пълна рехабилитация и се връща на фронта, където среща смъртта.

Winbet - победата е емоция! (18+)

36-годишният стрелец Иван Бедняк също загина в редиците на въоръжените сили на Украйна от вражески изстрел в Херсонска област. Като част от украинския национален отбор той се представи на Световно и Европейско първенство. През 2012 година на Световното първенство по стрелба той зае седмо място и спечели първа квота за Украйна за Олимпиадата в Лондон.

През 2013 година на Европейското първенство по стрелба с малкокалибрено оръжие Бедняк  печели сребърен медал, а в отборния турнир и бронз заедно с Роман Бондарук и Александър Петрив. След избухването на войната той се завръща от работа в Европа и започва да защитава страната си. В Днепър Бедняк остави жена и шестгодишен син.

В края на март украинският шампион по водна топка Евгений Обедински почина в Мариупол, а в средата на април бащата на олимпийския медалист Сергей Воробьов също загуби живота си. Александър Воробьов бе убите, защитавайки град Изюм от руснаците.

 ОЩЕ ПО ТЕМАТА: СПОРТЪТ И ВОЙНАТА В УКРАЙНА