Германският национал от Байерн Мюнхен Йошуа Кимих си създаде много главоболия, след като обяви, че е скептично настроен към ваксинацията срещу КОВИД 19 и все още не е сложил дозите си.

"Все още не съм ваксиниран, защото се опасявам от дългосрочните ефекти на ваксината. Нито отричам коронавируса, нито съм против ваксинацията. Но хората имат своите притеснения и това трябва да се уважава. Хората без ваксини са подложени на натиск. 

Много е възможно да се ваксинирам. Може би дори скоро", каза Кимих, който е сред най-влиятелните футболисти в страната и създаде фондация за подпомагане на засегнатите от коронавируса.

Думите му предизвикаха сериозен отзвук в Германия. Стигна се до това дори правителството на страната да коментира темата. 

Щефен Зайберт, който е правителствен говорил, сподели, че се надява Кимих да вземе положително решение за ваксинацията, защото е модел за милиони хора в Германия.

Експерти пък отвърнаха на капитана на Германия, че страничните ефекти от ваксината могат да се проявят максимум до две седмици след ваксинирането, а не след година. 

Ръководителят на експертната група по ваксинацията в Германия Томас Мертенс каза, че множество проучвания показват, че дългосрочните странични ефекти "не съществуват или са изключителна рядкост".

„Джошуа Кимих със сигурност е признат експерт по футболни въпроси, но не и по ваксинации“, добави Мертенс.

Според “Билд” Кимих е един от петимата в Байерн, които все още не са ваксинирани. В момента от вируса се възстановява треньорът Юлиан Нагелсман.