50 афганистански спортисти и техните семейства се спасиха от ужаса в страната след нахлуването на талибаните в столицата Кабул и емигрираха в Австралия, съобщава Ей Би Си.

Около 1000 души бяха изведени от страната с военни самолети, след като международната общност и куп известни спортисти лобираха за тяхното спасение.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Австралийският външен министър Марис Пейк и министъра на спорта Ричард Колбек лично се заели с това да осигурят визи на всички афганистански емигранти.

"Имаме списъци със спортисти и членове на техните семейства. Има много хора които оставихме. Ще бъде трудно да ги вземем, но ще видим какво може да се направи", коментираха австралийските власти, с което ясно показаха, че мисията им ще продължи.

Припомняме, че бившият капитан на женския футболен отбор на Афганистан  Халида Попал, която живее в Дания, преди време публично алармира, че с идването на режима на талибаните, бившите й съотборнички ще бъдат преследвани и осъдени на смърт, както и всички жени в страната, които опитат да защитят свободата си.