Ръководството на австрийско-германския волейболен отбор Хипо Тирол АлпенВолейс (Хахинг) взе решение тимът да не кандидатства за лиценз в германската Бундеслига през следващия сезон 2020/21, а една от причината за това е пандемията от коронавирус.

Клубът беше основан през 2017 година в резултат на сътрудничество между германския Унтерхахинг и австрийския шампион Хипо Тирол (Инсбрук). Страните подписаха договор за тригодишно сътрудничество и клубът по изключение получи правото да играе в Бундеслигата под лиценза на Унтерхахинг.

Отборът изигра част от мачовете си в Австрия, а друга част в Германия. Трансграничният проект обаче не успя да оправдае напълно очакванията – само бронзови медали миналата година и 1/4-финал за Купата на CEV, където отпадна от руския Зенит (Санкт Петербург). Този сезон преди спирането на първенството тимът бе четвърти в Бундеслигата.

"Кризата с коронавируса не е единствената причина за приключване на проекта, но в крайна сметка се превърна в решаващия фактор. Бяхме успешни в спорта и спечелихме признанието на феновете, но не можахме да постигнем икономическите си цели. От създаването на клуба се стремим да увеличим бюджета си с 30 процента - до 2 милиона евро. Не успяхме. Поради кризата е малко вероятно да успеем да поддържаме предишния си бюджет. При тези условия рискът е твърде голям и не можем да го поемем", заяви изпълнителният директор на клуба Ханес Кронтхалер.

Унтерхахинг отказва да играе в Бундеслигата без австрийския си партньор. "В настоящата социално-икономическа ситуация клубът не може да осигури на отбора бюджет за Бундеслигата. Надяваме се, че ще успеем да се издигнем до елита с младия ни отбор от втора Бундеслига, веднага щом икономическата ситуация отново се стабилизира", сподели директорът на германския клуб Михай Падурету.

Австрийският Тирол ще участва във втората австрийска лига, като ще запази всички младежки отбори от клуба.

Преди малко повече от седмица поради финансови проблеми отборът на Ротенбург също се отказа от германската Бундеслига, а наскоро стана ясно, че и Елтман също няма да играе в елита, след като спонсорът му Heitec обяви фалит през декември.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!