В интернет платформата за споделяне на видеоклипове YouTube се появи манипулирано и провокативно видео, което обижда България и българския спорт. То е откровена подмяна на нашата история, пише „Меридиан Мач“.

На клипа легендарният Наим Сюлейманов (Сюлейманоглу), който е продукт на българската школа по вдигане на тежести, и който се състезава да родината ни от 1982 до 1986 г., е представен като щангист на Турция на световното първенство през 1983 г. в Москва.

Истината е, че това е първото световно първенство при мъжете на феноменалния тежкоатлет от село Птичар (Момчилградско). Тогава той е едва 16-годишен и прави истински фурор, подобрявайки световния рекорд в изхвърлянето (130 кг) в кат. до 56 кг. В крайна сметка Наим остава втори в двубоя след Оксен Мирзоян (СССР).

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

На видеото, качено в платформата weightlifting.archive, при всяко излизане на Наим на подиума се вижда надпис Naim Suleymanoglu (TUR). Във фиша на крайното класиране отново зад името на Джобния Херкулес стои TUR.

Видеото е около девет минути и е заснето от бившия президент на Международната федерация по вдигане на тежести Готфрид Шьодъл (Австрия), но явно е било манипулирано години по-късно. На информационното табло в Москва обаче стои надписът Сулейманов (НРБ), който няма как да бъде премахнат. На гърдите на Наим стои гербът на България, а в дъното е Иван Абаджиев.

Качени са и други видеа на Шьодъл от световни и европейски първенства през 70-те и 80-те години. Там се чува гласът на австриеца, който коментира всяко едно появяване на щангист на подиума. За световното първенство в Москва обаче няма звук, а само картина. Това е направено съвсем умишлено, за да се постави провокативният надпис, и за да не се чуе гласът на Шьодъл, който възвеличава феноменалния 16-годишен български щангист и методиката на Иван Абаджиев.