Главният мениджър на Етър Красимир Балъков даде любопитно интервю, в което говори за престоя си при болярите, като обясни и защо се е отказал от мениджърската позиция в тима.

"Не е въпросът дали аз ще остана. Трябва да кажа, че аз не го правя заради мен, а заради клуба. Този клуб има традиции именно заради това се прибрах. Когато преговаряхме за моето завръщане в клуба, една тежка тема бе оставането в А група, а то бе цел заради възраждането на търновския футбол. Не бива да забравяме за какво съм се прибрал. Моето изказване бе, за да посъбудя позаспалите механизми, които са нужни за да има перспектива един клуб като Етър в Търново. Механизми на финансиране, да съществува клубът. Етър по документи може да не е общински клуб, но реално е такъв. Механизмите са изцяло в ръцете на Общината. Спортни имоти се занимава с рекламата на стадиона. Ние нямаме собственици, които да влагат пари. Ние живеем от работодатели и спонсори. Явно е лесно да се откаже на Красимир Балъков. Хората явно са загубили доверие във футбола ни на базата на грешки, които са правени преди години. От друга страна, от уважение и респект към мен не могат да му откажат директно и ме лъжат фино и деликатно, което също е богат опит за мен и в същото време, времето лети, футболът му трябва това, което му трябва. Стига се до такъв момент, че трябва да изляза и да кажа нещо, което по принцип се решава вътре. На мен обаче не ми остава нищо друго, освен да направя това. Това е последната ми възможност да събудя търновската общественост", каза Балъков пред "Диема".

"В социалните мрежи, когато публична личност каже нещо, първият коментар е негативен. След пресконференцията ми, първият коментар бе да върна парите на общината. Мен обаче не ме интересува, защото аз знам как функционира медийната джунгла. Аз нямам обаче какво да върна, защото на мен общината нищо не ми е дала. Напротив, аз съм дал на Етър Велико Търново – и преди и сега продължавам, по простата причина, че заемам двете функции. Аз съм отговорен и не искам на средата да прекъснем. Аз не съм собственик на Етър, аз съвместявам две функции и искам да върша добре работата си. Да, дал съм 150 000 лева лични пари. Дадох лични пари, защото беше английска седмица, предстояха мачовете с Левски и ЦСКА, ако не бях помогнал на клуба представяте си какво щеше да стане и какви резултати щяха да се получат. Станаха хубави мачове тогава. Загубихме 1:2 от ЦСКА, а с Левски направихме 1:1."

"Първо аз мога да говоря за Търново, защото съм 1 година там. Там има заможни хора. Много хора помагат също така. За тях не се отнася това, което говоря. Ние сме им благодарни, но това не е достатъчно да съществува един отбор в А група. От друга страна, какво може да запали един бизнесмен? Любовта към спорта, това, че спортът е социален продукт, който радва и раздвижва пластовете позитивно. Аз откакто съм дошъл, във всеки квартал в Търново навсякъде се чува и говори за Етър. Това преди 2 години бе тотално забравено. Има ефект за самия град, за настроението в града. С футбол пари трудно се печелят. Трудно става това. Бизнесмените трябва да знаят, че парите се дават за децата ни. Имаме 250-300 деца, които няма къде да тренират. Има два проекта, които вече се реализират, поне така ми казаха от общината. Не знам защо по единият изграждането на изкуственият терен в спортното училище още не е започнало. Знае се фирмата и парите са налице. Бюрокрацията е огромна и е процедурите са тромави. Това ме дразни много. Там ни куца много. Просто трябва вече да спре да се говори, а да се действа", продължи главният мениджър на Етър.

"Човек, фирма, защо не. Ботев Пд знаете, цялото развитие на нещата. След като те отново имат бос, не знам. Какво ли не съм правил, как ли не съм разговарял, трудно става. Аз не знам, но не виждам друг път. Държавата, механизмите ѝ могат да помогнат на всеки спорт, но аз съм футболен човек, прибрал съм се от чужбина. С какво ще ме задържат тук? Прибрал съм се, показал съм се какво мога. Работим скромно, нямаме голям екип, и въпреки това с нищо досега не ми показва самият клуб в лицето и на държавата каква ми е файдата от прибирането. Досега не виждам смисъл от него. С изключение на резултатите и добрата работа с екипа, с който съм."

"Това, че аз съм се прибрал в Търново не е случайно. Ако трябва да разкажа всичко, няма да ми стигне един ден. Това хората не ги вълнува. Първо, когато аз излязох от Велико Търново бях продаден за 1 250 000 долара. Тези пари влязоха в клуба и са се издържали от тях. После съм помагал отново. После имах възможността и бях свободен и реших да поема отбора, защото на базата на бюджета, който имаше, трудно бе да се докара компетентен треньор. Трябва да питате собствениците. Разбира се, че някой от държавниците трябва да се намеси, за да може да функционира нещо. Това не го виждам като негатив. Това е похвално за управляващата партия, която все пак отдава внимание на футбола и другите спортове. Няма нищо лошо. Напротив, това е позитивно."

"Много съм малък, за да се срещам с правителството. Има си други хора. Именно това е причината да се откажа от мениджърската функция – тя е свързана с реклама, финанси, неща, които не съм правил никога. Досега, каквото се опитах, не успях. Дълго време съм бил далеч от България и нямам нужните лостове, познанства, за да помогна на Етър да изглежда по-добре бюджетно. Затова се обърнах към УС да намери подходящият човек – дали собственик, дали фирма или сбор от фирми, които имат лост да осигурят здравословно финансиране на Етър. Сигурно е така. Не знам дали в Русия Путин праща спонсорите или това са слухове у нас. Аз не знам дали и в България някой също казва. Но гледам фактите и гледам, че някои отбори са много по-добре обгрижвани, отколкото други. Не знам на какво се дължи. Ако искаме конкурентно първенство, трябва да се обърне внимание на всички отбори", каза още Бала.

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019