Исландският национален отбор спечели симпатиите на неутралните зрители на Евро 2016 със своята борбеност, стабилна защита и непримиримост. Феновете на тима пък направиха впечатление по стадионите на Франция със своята запазена марка – предвещаващото опасност ръкопляскане, придружено от заплашителния вик „Уух“.

Запазената марка на феновете беше демонстрирана и от играчите от тима на Ларс Лагерберк и Хеймир Халгримсон след победата с 2:1 над Австрия в групите, която прати исландците в елиминационната фаза. След това футболистите го показаха и след изненадващия успех над Англия на осминафиналите.

Мнозина свързаха поведението на исландските привърженици и национали с някакъв викингски боен вик, използван при гребане на военните им кораби. Да, всичко това наистина много прилича на боен призив, но всъщност историята е доста по-различна.

Традицията на използването на ръкопляскането и викът „Уух“ е съвсем млада. Започва през 2014 година, когато исландският Стярнан прави невероятната серия от осем поредни мача в Лига Европа. Тимът последователно елиминира уелския Бангор Сити, шотландския Мъдъруел и полския Лех (Познан), за да отпадне от Интер в плейофа за място в груповата фаза.

Именно гостуването на Стярнан на Мъдъруел е в основата на традиционния вече исландски призив. Тогава феновете на Стярнан харесват начина, по който привържениците на шотландския тим започнат изпълнението на популярния на Острова футболен хит „Since I Was Young“. Ръкопляскането и „Уух“ от години огласят трибуните на „Фър Парк“.

Исландските привърженици копират началото и за първи път го демонстрират на мачовете срещу Интер. Цялото изпълнение до такава степен всява респект и приковава вниманието, че е припознато и от феновете на националния отбор. За първи път те го използват по време на квалификационните мачове на Исландия за Евро 2016. Оттогава страховитото „Уух“ е символ на исландския футболен успех и част от викингската приказка на Евро 2016.

ОРИГИНАЛЪТ НА АГИТКАТА НА МЪДЪРУЕЛ

 

ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ФЕНОВЕТЕ НА ИСЛАНДИЯ