Хърватският футболен съюз (ХФС) осъди всяка форма на насилие и расизъм в официалната си позиция за инцидентите с феновете на националния тим по време на мача с Чехия (2:2) от група „D” на Евро 2016. Малко преди края на срещата привърженици на „шахматистите” хвърлиха бомбички и факли на терена и мачът бе прекратен за няколко минути. Заради безредиците УЕФА може да накаже Хърватия с изхвърляне от Европейското, но санкцията ще бъде условна.

„Хърватският футболен съюз иска да благодари на всички истински и верни фенове, които подкрепят нашия отбор. Не можем да приемем, че малка група от хулигани се опита да открадне празника на нашите фенове. ХФС осъжда всякаква форма на насилие и расизъм”, се казва в изявлението на ХФС.

„Истината е, че в подготовката за този мач, ние направихме всичко по силите си, за да не позволим да се подобни инциденти. Предупредихме УЕФА и френските власти за възможни неприятности. Искаме да призовем хърватското правителство и УЕФА да се присъедини към нас в борбата с хулиганите, защото искаме веднъж за винаги да заличим това зло”, допълват босовете на хърватския футбол.