Стадионът в Ланс - „Стад Болаер-Делелис“, ще стане арена на любопитен сблъсък. За първи път в историята на европейските първенства двама братя ще излязат един срещу друг. Това ще стане на мача между Швейцария и Албания в събота.

С екипа на „часовникарите“ ще бъде Гранит Джака, а за „орлите“ ще играе по-големият му брат Таулант. 23-годишният Гранит, който в края на миналия месец смени Борусия (Мьонхенгладбах) с Арсенал, призна, че подобен мач е най-малко желаното събитие в тяхното семейство.

“Това е много специален мач за цялото семейство. Постоянно говорим за това. Неприятното е, че това е най-нежеланият сблъсък за всички нас. Последното нещо, което бихме си пожелали. Играли сме с брат ми един срещу в Швейцария, когато аз бях в Базел, а Таулант беше под наем в Грасхопър. Още тогава чувството беше странно. Ние сме професионалисти и ще изиграем този двубой. Нека по-добрият победи“, заяви Гранит Джака.

Братята Джака са наследници на албанско семейство, което от Косово емигрира в Швейцария още преди братята Таулант и Гранит да се родят. Въпреки че играе за Швейцария в различни юношески национални формации, Таулант избира да се състезава за мъжкия представителен отбор на Албания.

“С брат ми сме родени и възпитани в Швейцария. За първи път видях Албания, когато бях на 12 години. След това съм ходил там много пъти на почивка и да видя роднините си. Албанският национален отбор никога не е проявявал интерес към мен, докато от швейцарската федерация имаха друго отношение. При брат ми ситуацията беше различна“, разкрива новото попълнение на Арсенал.

През 2013 година Албания и Швейцария се изправиха в световна квалификация и Гранит Джака беше обект на сериозни критики от швейцарските медии. Той беше обвинен, че умишлено е пропуснал няколко чисти положения за гол в мача.

„Аз съм най-щастливият човек на света. Двамата ми синове ще играят на европейското първенство. Малко е разочароващо, че ще бъдат един срещу друг на терена, тъй като Албания и Швейцария попаднаха в една група. Бих предпочел да излязат един срещу друг на финала, а не в групата“, призна Рагип Джака – баща и агент на двамата братя.

Сблъсъкът от Група „А“ на Евро 2016 се очаква с интерес и заради факта, че в тимовете на Албавия и Швейцария има играчи, които просто са избрали единия национален отбор, въпреки наличието на възможност да играят за другия.

Освен Гранит Джака в швейцарския отбор има още петима играчи с албанско потекло - Валон Бехрами, Блерим Джемаили, Джердан Шакири, Шани Тарашай, Адмир Мехмеди. Още по-любопитно е положението в националния отбор на Албания. От 23 играчи в състава на Джани де Биази има 10 футболисти, които имат и швейцарски паспорти, получени по рождение или заради статут на бежанци. Това са Таулант Джака, Лорик Цана, Арлинд Айети, Насер Алийи, Фредерик Весели, Мигиен Баша, Ермир Леняни, Амир Абраши, Бурим Кукели и Шкелзен Гаши.