Европейското първенство по футбол във Франция се превърна в истински празник за дебютантите на шампионат на Стария континент. Четири от всички пет отбора, които играят за първи път на финален турнир, прескочиха груповата фаза и са 1/8-финалисти.

След Уелс, Северна Ирландия и Словакия в последния ден от етапа на групите и Исландия като дебютант също се класира за елиминациите, побеждавайки Австрия с 2:1 след гол в последните секунди. Само Албания от всички дебютанти потегли към дома си, след като не успя да стане един от четирите най-добри трети отбори в групите.

Два от дебютиращите отбори се възползваха от новата схема на турнира, който за първи път се провежда с 24 тима, разпределени в 6 групи. Северна Ирландия и Словакия завършиха трети в своите групи, но заради по-добрите си показатели от Албания и Турция се класираха за 1/8-финалите. Там севернорландците ще се изправят в събота от 19:00 часа българско време в британски сблъсък срещу друг от дебютантите Уелс, спечелил сензационно група „B”, в която остави зад себе си Англия и Словакия. Именно словаците ще играят в дебюта си на европейско първенство на 1/8-финал срещу световния шампион Германия, когото надвиха с 3:1 в контрола малко преди началото на турнира. Мачът е в неделя от 19:00 часа българско време.

Исландия завърши на второ място в своята група „F” след Унгария и остави зад себе си фаворита Португалия, а на 1/8-финалите ще се изправи срещу Англия в понеделник от 22:00 часа българско време.