„Исландия няма играчи от Барселона и Реал (Мадрид), но можем да победим англичаните. Нашата вяра и увереност ни доведоха дотук, вероятно и малко исландска гордост. Вече не сме предишното футболно джудже. Обещавам на нашите фенове, че няма да спят в понеделник вечерта“, обяви централният защитник на Исландия Рагнар Сигурдсон след победата с 2:1 над Австрия в групите.

30-годишният футболист на руския Краснодар изпълни обещанието си. Сигурдсон вкара изравнителния гол за Исландия при успеха с 2:1 над Англия на осминафиналите на Евро 2016 и беше най-добрият футболист на тима. Не само бранеше исландската врата от английските атаки, но и създаваше опасности пред Джо Харт.

Един исландски вестник публикува снимка на най-натовареното шосе на острова в час пик по време на мача срещу Австрия на 22 юни. Изображението беше като апокалиптична картина. На платното нямаше нито една кола. Хората гледаха мача с австрийците, след който исландските национали се класираха за осминафиналите. Анализът показа, че 99% от телевизионната аудитория на Исландия в този момент е наблюдавала срещата. Да не забравяме, че близо 10% от населението на държавата е във Франция, за да подкрепя футболистите.

А тези цифри наистина демонстрират как футболният отбор спечели една нация, влюбена в хандбала. Когато през 2008 година хандбалният тим на Исландия завоюва сребърен медал от олимпийските игри в Пекин, президентът на страната награди всеки един от играчите с орден. Хандбалистите са със статут на национални герои.

„Може и гледната ни точка да е предубедена, но всички в отбора смятаме, че победата ни над Англия е най-голямото постижение в спортната история на Исландия. Най-малкото се доближихме до националните герои от хандбалния тим, които имат медали от световни първенства и олимпийски игри. Ние разполагаме с хандбалисти от световна класа и те са като богове в страната. Нормално е да печелят отличия. От друга страна имаме съвсем малко наистина професионални футболисти“, разкрива Сигурдсон.

Централният защитник напуска Исландия, за да стане професионален футболист още на 20 години и затова няма типичната за други играчи от острова основна професия извън футбола. През зимата на 2007 година шведският ИФК Гьотеборг плаща 3 милиона евро на Филкир за младия тогава Рагнар Сигурдсон. С тима от стадион „Улеви“ исландецът печели една шампионска титла, една купа и една суперкупа на Швеция. През 2011 година е продаден на ФК Копенхаген срещу 5,5 милиона датски крони и печели една шампионска титла и една суперкупа. В началото на 2014 година Сигурдсон е привлечен в Краснодар с договор за 2,5 + 1 години.

Силното представяне на Исландия на Евро 2016 е изненада и за самия Рагнар Сигурдсон. Той спешно трябваше да търси билети за мача срещу Англия в Ница за своите роднини. Бранителят беше подсигурил пропуски на брат си, майка си, баща си и приятелката си само за срещите от груповата фаза.

„Според мен англичаните ни бяха подценили. Мислеха, че ще имат разходка в парка. Започнаха силно и мощно, но ние имахме вяра в силите си. Изравнителният ни гол ги изненада, а след като поведохме, бяха шокирани. Опитаха да обърнат, но мисля, че научиха урок, който сме преподавали на много други тимове – не е лесно да се вкара на Исландия. Опитваха с центрирания и дълги подавания, а за нас защита в подобна ситуация е най-лесното нещо. Все пак всички в страната сме луди по английския футбол. Израснали сме с Висшата лига. Дори моят мозък е промит. С баща ми сигурно сме от най-големите фенове на Ливърпул в Исландия. Ако Англия тази вечер не беше отпаднала от Исландия, сигурно и ние щяхме да страдаме с англичаните“, призна 187-сантиметровият защитник след двубоя с „трите лъва“.
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ/БЛИЦ СПОРТ