Събота, 11 юни 2016 година. Швейцарецът от албански произход Арсим седи на трибуните на стадиона в Ланс, докато двете му родини спорят във футболен мач от Евро 2016. В този момент той получава телефонно обаждане от шефа си: „Арсим, не мога да ти дам почивен ден в сряда, когато е мачът с Румъния. Трябва да си на работа.“

31-годишният Арсим се примирява със съдбата и пътува 750 километра от Ланс до швейцарския град Винтертур, за да отиде на работа и да кара автобус от градския транспорт. Смяната му започва в 14:00 часа след обяд и това означава, че четири часа по-късно, когато е началото на срещата с румънците, той ще продължава да седи зад волана и да обикаля градските улици.

„В 19:15 часа пристигнах на спирка „Розенберг“, последната по линията. Бях „екипиран“ с радио и телефон и се опитвах да следя мача, доколкото е възможно. В този момент разбрах, че Швейцария изравни резултата. Обърнах се към пътниците и изревах от кеф. Един от тях ме попита какво ми е станало, а аз казах: „Брат ми току що вкара изравнителния гол за Швейцария и стана първият футболист на националния отбор, разписвал се на световно и европейско първенство.“ Всички много се радвахме“, сподели Арсим пред в. „Блик“.

Ако случайно не сте се досетили, Арсим е по-големият брат на 25-годишния швейцарски национал Адмир Мехмеди, който стана герой, вкарвайки за 1:1 срещу Румъния в 57-ата минута. Двамата се чуват по телефона поне по 2-3 пъти на ден. Арсим е 14-годишен, когато семейството се мести от Белинзона във Винтертур, където баща им отваря ресторант.

„По това време не говорих немски, който е основният език във Винтертур. Подавах много молби за работа, но никъде не ме взеха заради езиковия проблем. Затова работих за баща ми, а след това и в завод. От две години карам автобус от градския транспорт. Това е добра работа и ме удовлетворява. Шефовете ми са страхотни“, признава 31-годишният шофьор на автобус.