Нищо ново под слънцето. Поне до момента. Англия стартира на европейско първенство без победа. И не защото в случая няма добри футболисти, а защото й липсва треньор. В равенството срещу Русия (1:1) Рой Ходжсън ни убеди, че по би му подхождало да е иконом, но не и селекционер на „трите лъва”.

В рамките на само 90 минути треньорът допусна толкова грешки, колкото са белите косми на главата му. Най-фрапантната бе в края на двубоя. Англия водеше с 1:0 и имаше право на още една смяна. Ходжсън бе пратил Хендерсън да загрява, но не го пусна в игра. И сбърка фатално. Руснаците изравниха, а възможност за реакция нямаше. Смяната бе задължителна, за да се задържи топката, за да се забави играта и да се спечели време. Всеки треньор би я извършил, но не и Ходжсън.

Безумно беше и решението му да праща Хари Кейн да изпълнява ъгловите удари. Хари, който е един от майсторите на играта с глава, вместо да скача за топката, трябваше да ходи до флагчето за корнери. А всички знаем, че статичните положения са част от силните страни на англичаните. Как да си силен обаче, след като лишаваш един от най-силните си изпълнители да участва в битката на втория етаж?!

На самия Кейн играта не му спореше. Защо обаче Ходжсън не пусна в игра другия си силен нападател – Джейми Варди. Шампионът на Англия с Лестър бе оставен да „варди” резервната скамейка, вместо да го видим в атака срещу руснаците.

А Рууни? Нямаше го никакъв в нетипичното за него амплоа – в ролята на халф. На Уейн мястото му не е там, а отделно е далеч от спортната си форма. Ходжсън обаче явно живее с мисълта, че Темза ще прелее и ще залее Лондон, ако се престраши и извади Рууни от стартовия състав.

Това са само част от грешките на човека, който има уникалния късмет да разполага с доста качествени млади футболисти. И ако през следващите мачове треньорът не се промени и не открие вярната формула към победите, горката стара Англия пак ще си тръгне с наведена глава от поредния голям форум.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ