Австрийският национал Дьорд Гарич разкри, че ще пее химните на Австрия и Унгария преди мача между двата тима от Група „F“ на Евро 2016 на 14 юни (вторник) в Бордо. Футболистът изрази надежда, че желанието му няма да бъде прието като знак на предателство и да предизвика мнението, че унгарците имат футболист под прикритие в австрийския лагер.

32-годишният защитник на германския Дармщад е роден в унгарския град Шомбатели, но има хърватски корени. На 14-годишна възраст заедно с родителите си се мести във Виена, където започва да играе в школата на Рапид (Виена).

През 2002 година с екипа на „зелено-белите“ е дебютът му в професионалния футбол. Четири години по-късно следва трансфер в Нюполи. След две години в Неапол се мести в Аталанта, а през 2010 година става играч на Болоня. От лятото на 2015-а играе за Дармщад.

„Чувствам се странно, емоцията за мен е голяма преди мача между Австрия и Унгария. Както винаги ще пея австрийския химн преди началото. Този път обаче ще изпълня и унгарския. Никога не съм пял унгарския химн на терена. Надявам се, че всички ще ме разберат и никой няма да ме обяви за предател. Просто това е част от моята съдба“, призна Гарич пред в. „Йостерайх“.

Темата с т.нар. футболисти под прикрие на Евро 2016 стана особено актуална заради ситуацията с националните отбори на Швейцария и Албания. Както е известно, част от албанските национали имат швейцарски паспорти, а играчи на „часовникарите“ са с албански корени. Братята Джака са разделени - Таулант играе за Албания, а Гранит за Швейцария.