УЕФА обяви изненадващ избор на феновете в анкетата за най-впечатляващ гол на Евро 2016 във Франция. Това е попадението на унгареца Золтан Гера във вратата на Португалия за 1:0 в полза на маджарите в мача между двата тима от група F, завършил със зрелищно равенство 3:3. Това е вторият най-резултатен мач след победата 5:2 на Франция над Исландия в 1/4-финалите.

Голът на Гера е избран за най-добър на груповата фаза и въобще на турнира. За най-добро попадение на 1/8-финалите е отличен швейцарският национал Джердан Шакири, изравнил резултата срещу Полша за 1:1 в редовното време след впечатляваща задна ножица. Tова, което накланя везните в полза на Гера, е т.нар. „индекс на влияние“. Той оказва своята тежест в зависимост от значението на попадението в контекста на целия мач – по какъв начин повлиява върху крайния резултат, противникът, срещу когото е отбелязан и социалните реакции, които е породил.

Най-красив гол на 1/4-финалите е този на уелския национал Хал Робсън-Кану във вратата на Белгия при победата на „драконите” с 3:1. Гол номер 1 на 1/2-финалите пък е на португалската звезда Кристиано Роналдо във вратата на Уелс при победата на „мореплавателите” с 2:0.