Новият европейски шампион по футбол, който ще бъде излъчен на турнира във Франция от 10 юни до 10 юли, може да спечели максимум 27 милиона евро. Толкова пари са предвидени от УЕФА за носителя на трофея от общия награден фонд за надпреварата, който е 301 милиона евро.

Всеки от 24-те отбора, разпределени в 6 групи по 4 тима, ще получи по 8 милиона евро за достигането си до финалния турнир. В груповата фаза ще се раздават по 1 милион евро за победа и 500 000 евро за равенство. Всички участници в осминафиналите ще получат още 1,5 милиона евро, а отборите четвъртфиналисти ще вземат допълнително по 2,5 милиона евро. Достигналите полуфиналите четири тима ще прибавят към сметката си още 4 милиона евро.

Победителят във финала на 10 юли на "Стад дьо Франс" ще получи 8 милиона евро, а другият тим, достигнал мача за трофея, ще вземе 5 милиона евро. Сметките показват, че бъдещият шампион ще вземе 27 милиона евро, ако спечели всичките си срещи от груповата фаза до самия финал. Преди четири години в Полша и Украйна сумата бе не много по-малка - 23,5 милиона евро, въпреки че на Евро 2012 наградният фонд беше 196 милиона евро. Тогава обаче участниците бяха 16, а сега във Франция ще има 24 тима.