Английският рефер Марк Клатънбърг в петък получи наряд за финала на Евро 2016 между Франция и Португалия. Оказва се обаче, че 41-годишният съдия въобще не е трябвало да бъде на европейското първенство.

Английската Футболна асоциация е искала електротехникът да остане в родината си заради някои нередности в поведението му през последните години. Единствено застъпничеството на шефа на съдийската комисия към УЕФА Пиерлуиджи Колина е довела до участието на Марк Клатънбърг на Евро 2016.

Стигнало се е до компромис, който доведе до участието на двама английски рефери на европейското първенство. Предпочетеният от ФА Мартин Аткинсън и избраният от УЕФА Клатънбърг. Всички останали страни имаха само по един съдия във Франция.

Защо ФА е против най-добрия си съдия, който ръководи финала на Шампионската лига? Основната причина е татуировка на рамото на Марк Клатънбърг. Реферът свири финала на олимпийските игри в Лондон през 2012 година между Бразилия и Мексико. След това той отбеляза този момент, татуирайки на рамото си петте олимпийски кръга.

Според ФА мастилените рисунки по тялото не отговарят на статута и отговорността, които имат футболните съдии. „Татуировките не са забранени според правилника и дори не се изисква да се прикриват по никакъв начин. Те са личен избор на всеки рефер“, контрират от УЕФА.

Самият Марк Клатънбърг прикрива своята татуировка, като ръководи футболните мачове с фланелка с дълъг ръкав. Така ще бъде и на днешния финал между Франция и Португалия.

Олимпийските кръгове не са единственият проблем на съдията с ФА. Преди няколко години той беше наказан да не свири един мач, тъй като не пътува за двубой от Висшата лига заедно със своите асистенти, каквото е изискването. Причината за нарушението на това правило е, че Клатънбърг е посетил концерт на британския поп певец Ед Шийрън.

Колина обаче не е толкова консервативен като Футболната асоциация. Това се вижда и от статистиката на английския съдия, който има 25 мача в Шампионската лига, включително и финала на турнира през тази година между Реал (Мадрид) и Атлетико (Мадрид).

От началото на европейското първенство във Франция Марк Клатънбърг свири две срещи от груповата фаза. Той ръководи двубоя между Италия и Белгия и този между Хърватия и Турция. След това ръководи и осминафинала между Полша и Швейцария. Сега ще ръководи и финалния мач, а за да удовлетвори претенциите на ФА отново ще бъде с дълъг ръкав.