Португалия стана европейски шампион за първи път в историята си. Тимът на Фернандо Сантош направи това по изключително любопитен начин, спечелвайки в редовното време само един от седемте си мача. 61-годишният специалист има успешна треньорска кариера, но в биографията му и любопитен факт. Той има висше образование по електротехника и телекомуникационни инженерство от университет в Лисабон. Заради това по време на треньорския си престой в Порто (1998-2001) е наричан Инженера.

Любопитни истории има и зад повечето от неговите играчи, които станаха европейски шампиони. Някои от тях са натурализирани, други са роден извън Португалия, но се местят в страната още като деца. Има и родени във Франция и майките им са французойки, но това не им попречи да разплачат държавата, в която са родени. Част от тези момчета никога не са играли за португалски отбор.

БЛИЦ СПОРТ ви представя кратка биография на всеки един от европейските шампиони, като след името са посочени броят мачове и броят на изиграните минути на Евро 2016. Като се изключат двамата резервни вратари, всеки един от останалите е взел макар и минимално участие на европейското първенство. Героят на финала Едер пък има само 54 изиграни минути в три мача, но това му беше достатъчно да вкара победния гол в продълженията.

ВРАТАРИ
1.Руи Патрисио – 7 мача (720 минути)
Като дете играе като централен нападател, но в един мач се налага да застане на вратата. На въпросната среща присъства скаут на Спортинг (Лисабон), който го харесва в ролята вратар и го кани в школата на „зелено-белите“. Така от 12-годишен до момента Руи Патрисио е неизменно част от „лъвовете“.

 

12.Антонио Лопеш – 0 мача (0 минути)
Роден е във Франция. Майка му е французойка, а баща му португалец. От 9-годишен е част от школата на Олимпик (Лион) и до момента е част от „хлапетата“. Никога не е играл за португалски отбор, но още като юноша избира да играе за Португалия, а баща му с телефонно обаждане информира националната федерация.

 

22.Едуардо – 0 мача (0 минути)
Продукт на школата на Спортинг (Брага), където започва и професионалната му кариера, но трудно се налага в първия отбор. Дават е под наем в Бейра Мар и Витория Сетубал. През 2010 година е продаден за 4,8 милиона евро на Дженоа, а италианският клуб го дава под наем на Бенфика, Истанбул ББ и Брага. От 2014 година е играч на Динамо (Загреб).
 

ЗАЩИТНИЦИ
2.Бруно Алвеш – 1 мач (90 минути)
Започва в школата на Варзим, а 18-годишен се мести в Порто. При „драконите“ стартира професионалната му кариера. Играе за тима девет години, като и престои под наем във Фарензе, Витория Гимараеш и АЕК. През 2010 година Зенит плаща за него 22 милиона евро. Три години по-късно е продаден на Фенербахче за 5,5 милиона. От това лято е играч на Каляри като свободен агент.

3.Пепе – 6 мача (630 минути)
Роден в Бразилия, но 18-годишен преминава в Маритимо. Три години по-късно вече е част от Порто срещу трансферна сума от 1 милион евро и още трима играчи. През 2007 година е натурализиран и осъществява трансфер в Реал (Мадрид) срещу 30 милиона евро.

 

4.Жозе Фонте – 4 мача (450 минути)
Започва в детските формации на Пеняфиел, но от 11-годишен е част от Спортинг (Лисабон). Не успява да се утвърди при „зелено-белите“ и играе последователно за Фелгейраш и Витория Сетубал. През 2006 година преминава в Бенфика, но няма официален мач за първенство с „орлите“, а е даван под наем в Пасош Ферейра, Ещрела Амадора и Кристъл Палас. Английският футбол се оказва истинското му призвание. След три силни години в Кристъл Палас преминава в Саутхемптън срещу 2,5 милиона евро през 2010 г., а четири години по-късно става национал.

5.Рафаел Герейро – 5 мача (510 минути)
Роден е във Франция. Баща му е португалец, а майка му французойка. Започва във футболната академия Клерфонтен, а след това става част от Каен. Започна професионалната си кариера в кулуба, а през 2013-а става част от Лориен. Силните изяви при „мерлузите“ през това лято му донесоха трансфер в Борусия (Дортмунд) срещу 12 милиона евро. През 2014 година дебютира за националния отбор на Португалия, въпреки че има затруднения с говоренето на португалски.

6.Рикардо Карвальо – 3 мача (270 минути)
На 19-годишна възраст става част от първия тим на Порто, където първоначално трудно се налага и играе под наем в Леса, Витория Сетубал и Алверка. След като печели Купата на УЕФА и Шампионската лига с „драконите“ през 2004 година, е продаден срещу 30 милиона евро на Челси, където отново ще работи с треньора си от Порто Жозе Моуриньо. През 2010 година отново се събира с Моуриньо, след като Реал (Мадрид) плаща 7,9 милиона евро на Челси. От 2013 година е играч на Монако, където отива със свободен трансфер.

11.Виериня – 3 мача (270 минути)
Продукт на школите на Витория Гимараеш и Порто, а кариерата му започва при „драконите“, където не успява да се наложи и е даван под наем в Марко, Лейшоеш и ПАОК. От 2012 година е част от Волфсбург, където със силните си изяви си извоюва място в националния отбор.

 

19.Елисеу – 2 мача (210 минути)
Започва в школата на Беленензеш, където стартира и професионалната му кариера. Играе един сезон под наем във Варзим, а през 2007 година преминава в Малага. Две години по-късно Лацио плаща за него 1 милион евро, но не го използва редовно и го дава под наем на Сарагоса. Още на следващата година се връща в Малага. През 2014 година е продаден на Бенфика за 1,5 милиона евро. От 2009-а е национал.

 

21.Седрик Соареш – 4 мача (450 минути)
Роден е в Германия в семейството на португалски емигранти, но на двегодишна възраст фамилията се връща в Португалия. Започва в школата на Спортинг (Лисабон) и там започва професионалната си кариера през 2010 година. Има един сезон под наем Академика Коимбра. През 2015 година е продаден на Саутхемптън за 6,5 милиона евро. От 2014-а е част от националния отбор.

 

ХАЛФОВЕ
8.Жоао Моутиньо – 6 мача (318 минути)
На 13-годишна възраст преминава от школата на Портимонензе в тази на Спортинг (Лисабон). Като професионалист започва при „лъвовете“, а през 2010 година е продаден за 11 милиона евро на Порто. Три години по-късно преминава в Монако срещу 25 милиона. През 2005 година, когато е 18-годишен, става национал на Португалия.

10.Жоао Марио - 7 мача (562 минути)
Роден е в Порто и започва в школата на „драконите“, но 11-годишен отива в Спортинг (Лисабон). До момента е част от „лъвовете“, въпреки че има престои и във втория отбор на клуба и е играл под наем във Витория Сетубал. Преминал е през всички възрастови групи на националните отбори на Португалия от 15-годишните до първия отбор, за който играе от 2014-а.

 

13.Данило Перейра – 5 мача (225 минути)
Роден е в Гвинея Бисау, майка му е медицинска сестра. Когато е петгодишен, семейството се мести в Португалия. Минава през школите на Ещорил и Бенфика, но дебютира като професионалист в Парма. Играе малко за „дуковете“ и е даван под наем на Арис и Рода. През 2013-а отива в Маритимо, а от миналото лято е част от Порто, след като малко преди това дебютира в мъжки национален отбор.

 

14.Уилям Карвальо – 5 мача (516 минути)
Роден е в Ангола, но като дете семейството му се мести в Португалия. Баща му и чичо му са бивши футболисти. От 13-годишна възраст е част от школата на Спортинг (Лисабон), където играе и в момента. Има кратки наеми във Фатима и Стандард (Лиеж). Вече три години е част от мъжкия национален отбор, след като отказва да играе за Ангола.

15.Андре Гомеш – 5 мача (294 минути)
Преминал през школите на Порто, Боависта и Бенфика. Дебютира в професионалния футбол при „орлите“. През 2014 година търговските му права са продадени на компания за 15 милиона евро. През същата година отива под наем във Валенсия, а правата му вече са собственост на Питър Лим. През 2015 година сингапурският бизнесмен купува Валенсия и Андре Гомеш остава при „прилепите“. От есента на 2014-а е част от мъжкия национален отбор.

16.Ренато Санчес – 6 мача (407 минути)
Роден в Португалия. Майка му е от Кабо Верде, а баща му от Сао Томе и Принсипи. Родителите му се разделят месеци сред неговото раждане, а баща му отива да работи във Франция. Едва при завъщането му през 2002 година Ренато Санчес е кръстен и записан в архивите. Заради това по време на Евро 2016 имаше кратък скандал относно 18-годишната му възраст, която беше поставена под съмнение от Ги Ру. Продукт на школата на Бенфика. При „орлите“ започва и професионалната си кариера. През това лято беше продаден на Байерн за 35 милиона евро. През пролетта дебютира за мъжкия национале отбор на Португалия.

23.Адриен Силва – 4 мача (326 минути)
Роден във Франция. Баща му е португалец, който работи в космическата индустрия, а майка му французойка. Започва да тренира в Бордо, но когато е шестгодишен семейството се мести в Португалия. Започва в школата на Спортинг (Лисабон) и до момента е част от клуба, въпреки че има престои под наем в Макаби (Хайфа) и Академика Коимра. Играл е за националните отбори на Португалия във всички възрасти от 16-годишните до мъжкия тим.

НАПАДАТЕЛИ
7.Кристиано Роналдо - 7 мача (625 минути)
За него всичко е известно. От началото в школите Андориня и Насионал от остров Мадейра, през преминаването в Спортинг (Лисабон) и трансфера в Манчестър Юнайтед, след като впечатлява Сър Алекс Фъргюсън в контрола. През 2009 година е продаден на Реал (Мадрид) за 94 милиона евро. Трикратен носител на „Златната топка“, трикратен победител в Шампионската лига, шампион на Англия (три пъти) и на Испания (един път). Има много други отличия. Един от най-добрите играчи в историята на футбола. Играе за националния отбор от 2003 година.

9.Едер – 3 мача (54 минути)
Роден в Гвинея Бисау. Като дете семейството му се мести в Португалия. Дебютира в професионалния футбол в Оливейра Оспитал, а след това играе за Туриензе – третодивизионен клуб, който е сателит на Академика. След един сезон е привлечен в клуба от Коимбра, а след това играе и за Спортинг (Брага). През миналото лято беше продаде на Суонзи за 7 милиона евро, но не се наложи и през пролетта игра за Лил. Във френския клуб се представи силно и премина за постоянно при „кучетата“. Вече четири години е национал.

17.Нани - 7 мача (706 минути)
Роден в Кабо Верде и продукт на академията на Спортинг (Лисабон). Започва професионално при „лъвовете“, а през 2007 година Манчестър Юнайтед плаща за него 25,5 милиона евро. През 2014-а е върнат под наем в Спортинг, а през миналия сезон игра във Фенербахче. През това лято премина във Валенсия. Част от националния отбор вече 10 години.

18.Рафа Силва – 1 мач (1 минута)
Минал през школите на Алверка и Фейрензе. С Фейрензе пробива и в професионалния футбол. Вече три години е част от Спортинг (Брага), където преминава срещу необявена трансферна сума. От 2014 година е национал.


 

20.Рикардо Куарешма - 7 мача (286 минути)
Рожба на школата на Спортинг (Лиабон), с който почва и в професионалния футбол. През 2003 година е продаден на Барселона за 6 милиона евро. Година по-късно се озовава в Порто като част от трансфера на Деко. През 2008 година Интер брои 18,6 милиона евро за крилото, а половин година по-късно го дава под наем на Челси. Следва трансфер в Бешикташ за 7,3 милиона евро. В края на 2012-а е освободен, а малко след това става част от Ал Ахли (Дубай). Четири месеца по-късно се оказва ненужен на клуба. От началото на 2014-а се връща в Порто, а от миналото лято отново е част от Бешикташ. Вече 13 години е част от националния отбор.